Školarci u Teksasu "trgovali robljem" 1Foto: EPA-EFE/ BRENDAN DAVIS

Grupa učenika devetog razreda, uzrasta 14 i 15 godina, jedne škole u Aledu, u američkoj državi Teksas, kažnjena je jer su formirali grupu na aplikaciji Snepčet pod nazivom „Trgovina robovima“ na kojoj su njihovim crnim vršnjacima dodeljivali cene.

Tako je, kako se navodi, neki učenik „vredeo jedan dolar“, a drugi „100 dolara“, objavio je Njujork tajms koji je imao uvid u poruke. Školski okrug je sproveo istragu i utvrdio da se dogodilo rasno uznemiravanje i sajber maltretiranje. Neki roditelji su optužili vlasti da nisu adekvatno reagovale.

Učenici škole u Aledu objavili su poruke na grupi na Snepčetu koja je navodno bila označena terminima kao što su „farma“ i „aukcija“.

U jednoj poruci stoji, kako se navodi, da bi cena određena za jednog učenika „bila bolja da mu kosa nije tako loša“.

Školski okrug Aleda osudio je ponašanje učenika navodeći da je njegova istraga sprovedena u saradnji sa policijom.

„Formalno smo utvrdili da je došlo do rasnog uznemiravanja i sajber maltretiranja i propisali disciplinske mere“, navodi se u saopštenju, bez pojedinosti koliko je učenika bilo uključeno u ove radnje.

Incident je naneo ogroman bol žrtvama, njihovim porodicama i ostalim učenicima druge boje kože i njihovim porodicama, dodaje se u saopštenju.

Direktorka škole Kerolajn Anslej kazala je da je istraga utvrdila da je korišćen rasistički jezik, u suprotnosti sa kodeksom ponašanja okruga.

Međutim, neki roditelji su u međuvremenu kritikovali odgovor okruga.

„Nazvati to sajber nasiljem, a ne rasizmom … to je deo koji mi se stvarno ne dopada“, rekao je roditelj Mark Grabs, prenosi En-Bi-Si.

„Muka mi je, šta misle oni ko su? Šta im daje za pravo da misle da to mogu učiniti nekome drugom“, dodao je.

Drugi roditelj, Ela Bulok, rekla je da je razočarana što u osudi okruga ne stoji da je bilo govora mržnje.

Edi Barnet, predsednik Nacionalnog udruženja za unapređenje ljudi obojene kože (NAACP) u okrugu Parker u Teksasu, rekao je da je uznemiren vešću, ali da ona nije potpuno iznenađujuća.