Foto: Fonet/AP

Fidesu će najverovatnije pripasti dve trećine poslaničkih mandata, što će prokrčiti put za amandmane na Ustav, na izborni zakon i za izmene propisa za lokalne vlasti i sudove, prenosi EUObzerver.

Na izborima je zabeležen rekordni odziv birača i ogromna većina je glasala za Orbanov Fides. Fidesova kampanja protiv migranata, nevladinih organizacija i američkog milijardera Džordža Sorosa donela je Orbanu veći broj glasova, piše EUObzerver, koji objašnjava da je Fides tokom kampanje uz pomoć državnih i provladinih medija promovisao teoriju zavere prema kojoj su mađarska opozicija, UN, EU i Soros radili na tome da Mađarsku pretvore u „imigracionu zemlju“, ugrožavajući njenu bezbednost i nacionalni identitet. To je izgleda Fidesu donelo podršku čak 48,5 odsto birača, dok je, poređenja radi, stranci pre četiri godine poverenje ukazalo 44,9 odsto.

Fides će kao i 2014. imati 133 od ukupno 199 poslaničkih mandata, dok će desničarska nacionalistička stranka Jobik postati druga najveća snaga u parlamentu sa 26 poslanika. Na trećem mestu su socijalisti sa 20 predstavnika. Fides je osvojio dvotrećinsku većinu i 2010. i 2014, ali ju je kasnije izgubio na vanrednim izborima 2015. Lideri Jobika, socijalista i nekoliko manjih liberalnih partija su se povukli posle katastrofalnog poraza opozicije. Opozicione partije nisu uspele da se ujedine na nacionalnom nivou da bi napravile protivtežu prednostima koje je uživao Fides pošto je 2011. izmenio izborni zakon.

„Migracija zapravo predstavlja Orbanovu pobedničku kartu, odnosi prevagu nad svim ostalim pitanjima. Nedostatak adekvatne saradnje među opozicionim snagama obezbeđuje Fidesu još jednu dvotrećinsku većinu. Ovo je kraj opozicije kakvu mi poznajemo“, napisao je na Tviteru u nedelju uveče Andraš Biro-Nađ, analitičar u ekspertskoj grupi Politička rešenja.

„Postigli smo odlučujuću pobedu“, rekao je Orban u nedelju pred okupljenim pristalicama, dodajući da su birači stvorili priliku za „odbranu Mađarske“.

Ubedljiva pobeda će Fidesu poslužiti kao prilika da dobije zeleno svetlo za planirani paket zakona „Stop Sorosu“, koji je uperen protiv civilnih organizacija a koje finansiraju Sorosove fondacije Otvoreno društvo i koje se bave pitanjima migracije. Orban bi takođe mogao da odluči da dodatno centralizuje vlast, guši kritičke medije, izloži sudove većem političkom pritisku, istovremeno koristeći novac EU za podupiranje svojih političkih saveznika, piše EUObzerver. „Uprkos svim optužbama, mađarska demokratija je u redu“, rekao je portparol Vlade Zoltan Kovač u nedelju uveče, aludirajući na izlaznost od gotovo sedamdeset odsto. Upitan za plan „Stop Sorosu“, Kovač je upozorio da će organizacije koje se mešaju u politiku morati da se zatvore.

EUObzerver ističe da će Orbanova pobeda takođe podstaknuti njegove ambicije u Evropi, a snažan mandat će ga ohrabriti u borbama u okviru EU. Očekuje se da će se Mađarska još više protiviti migracionim kvotama. Orbanov neliberalni model vladanja i nepokolebljivi antimuslimanski stav će i dalje služiti kao uzor pojedinim liderima u Evropi.

Lideri evropske ekstremne desnice su vrlo brzo čestitali mađarskom premijeru ubedljivu izbornu pobedu u nedelju uveče. Liderka francuskog Nacionalnog fronta Marina le Pen je rekla da Orbanova pobeda pokazuje da je „ponovo odbačeno preinačenje vrednosti i masovna imigracija koju zagovara EU“. Beatriks fon [torh, zamenica lidera nemačke antiimigracione Alternative za Nemačku (AfD), napisala je na Tviteru: „Loš dan za EU, dobar za Evropu.“ Orbanu je čestitke uputio i holandski političar i žestoki protivnik imigracije i muslimana Gert Vilders.

Vučić : Čestitam prijatelju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je juče Orbanu pobedu. „Dragi prijatelju, primi moje srdačne čestitke za pobedu na parlamentarnim izborima. Još jednom su glasači u Mađarskoj izabrali istinskog lidera, koji je pokazao da je posvećen vrednom radu i istrajan da im pruži mirnu i prosperitetnu budućnost. Teške, ali ispravne odluke, koje donosiš radi ostvarenja tog cilja, pokazuju kako se mudrošću i bogatim političkim iskustvom zemlja i njeni građani vode napred. Kao što smo pokazali u mnogim prilikama, odnosi naših dveju zemalja nikad nisu bili bolji i želim da Te uverim da će Srbija ostati posvećena da zajedno nastavimo tim putem“, napisao je Vučić.

Merkel nudi saradnju

Berlin – Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je pobedu premijeru Mađarske Viktoru Orbanu na parlamentarnim izborima i najavila da će sa njegovom novom vladom sarađivati uprkos razlikama oko migracija, izjavio je portparol nemačke vlade [tefen Zajbert. Kako je to uobičajeno posle izbora u Evropi, kancelarka je u pismu čestitala pobedniku na izborima, premijeru Orbanu, na uspehu na mađarskim parlamentarnim izborima, rekao je Zajbert, prenosi Rojters. Sasvim je očigledno da postoje takođe kontroverzna pitanja u našoj saradnji, kao što su različiti stavovi o migraciji, dodao je Zajbert.

FoNet