Sud oduzeo licencu za štampanje listu "Nova gazeta" u Rusiji 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Sud u Moskvi oduzeo je licencu za štampanje nezavisnom listu Nova gazeta, koji je delom osnovan novcem bivšeg sovetskog čelnika Mihaila Gorbačova, manje od godinu dana nakon što je njegov glavni urednik Dmitrij Muratov dobio Nobelovu nagradu za mir.

Okružni sud saopštio je danas da je poništio licencu novinama na zahtev državnog regulatora za medije Roskomnadzora, prenosi Slobodna Evropa.

„Novine su danas ubijene. Ukrali su 30 godina života našim zaposlenicima i lišili čitaoce prava na dobijanje informacija“, objavila je Nova gazeta na svom Telegram kanalu.

Roskomnadzor je krajem jula podneo tužbu protiv jednog od poslednjih nezavisnih ruskih medija, uz obrazloženje da uredništvo novina nije dostavilo svoj novi statut Ministarstvu pravosuđa nakon promene vlasništva.

Advokati Nove gazete insistiraju da promene iz 2006. godine nisu zahtievale podnošenje statusa državnim organima.

Ovo je „čisto politička odluka, za nju nema pravne osnove“, rekao je Muratov i dodao da će se taj list žaliti na presudu.

Nova gazeta počela je da izlazi 1993. godine i jedna je od najuglednijih publikacija u postsovjetskoj Rusiji. Obustavila je rad u martu ove godine nakon što je bila prisiljena da sa svoje internet stranice uklone materijal o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Nekoliko novinara i saradnika lista, uključujući Igora Domnikova, Jurija Ščekočihina, Anu Politkovskaju, Anastasiju Baburovu, Nataliju Estemirovu i Orhana Džemala, ubijeno je od 2000. godine, a drugi su bili meta napada.

„Danas su ponovno ubijene naše kolege koje je ova država već ubila zbog obavljanja svoje profesionalne dužnosti“, navodi se u saopštenju lista na Telegramu.

„Presuda protiv Nove gazete novi je udarac nezavisnosti ruskih medija“, rekla je portparolka Kancelarije UN-a za ljudska prava Ravina Šamdasani, dodajući da su „medijske aktivnosti dodatno kompromitovane zakonskim ograničenjima i pojačanim državnim kontrolama uvedenim nakon napada Rusije na Ukrajinu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.