Tramp dovodi u pitanje miran prenos vlasti 1Foto: Fonet/AP

Američki predsednik Donald Tramp odbio je da potvrdi da je spreman da pristane na miran prenos vlasti ako izgubi borbu za reizbor 3. novembra od kandidata Demokratske stranke Džoa Bajdena.

„Moraćemo da vidimo šta će se dogoditi. Snažno prigovaram zbog glasačkih listića i glasački listići su katastrofa“, rekao je Tramp odgovarajući na novinarsko pitanje tokom konferencije za štampu u Beloj kući u sredu uveče.

Tramp je, bez dokaza, više puta iznosio pretpostavke o masovnim prevarama sa desetinama miliona glasova putem pošte, što je način glasanja koji demokrate ohrabruju zbog pandemije koronavirusa.

„Želimo da se otarasimo glasačkih listića“, rekao je Tramp, dodavši da ako se to ne dogodi „neće biti prenosa vlasti, iskreno biće nastavka“, prenosi Glas Amerike.

Bajden je, nakon što je stigao u Delaver u sredu uveče, zamoljen da odgovori na Trampovu primedbu.

„U kojoj smo zemlji? Pogledajte, on govori najiracionalnije stvari, ne znam šta da kažem“, rekao je Bajden.

Najamanje jedan republikanac u Senatu izazio je zabrinutost zbog Trampovih izjava.

„Osnova demokratije je miran prenos vlasti, bez toga postoji Belorusija. Svaka naznaka da predsednik možda neće poštovati ovu ustavnu garanciju je i nezamisliva i neprihvatljiva“, rekao je senator Mit Romni iz Jute.

Romni je bio republikanski kandidat za predsednika na izborima 2012. godine i jedan je od nekoliko republikanaca koji povremeno osporava Trampovu retoriku i postupke.

„Nema sumnje da misli upravo ono što je rekao“, kazao je kongresmen Adam Šif, predsednik Odbora Predstavničkog doma za obaveštajne službe, dodajući da je vreme da oni koji služe u Trampovoj administraciji „podnesu ostavke“ u znak protesta.

Jedna od najstarijih grupa za ustavna prava u zemlji takođe se oglasila.

„Mirna predaja vlasti esencijalna je za funkcionisanje demokratije. Ova izjava predsednika Sjedinjenih Država trebalo bi da zabrine svakog Amerikanca“, rekao je pravni direktor Američke unije za građanske slobode Dejvid Kol.

Tramp je rekao da misli da će novembarski izbori „završiti na Vrhovnom sudu“ i da misli da je „veoma važno da imamo devet sudija“.

On planira da u subotu objavi ime svog kandidata za Vrhovni sud kako bi se popunilo mesto upražnjeno smrću liberalne sudije Rut Bader Ginsberg, koja je preminula prošlog petka.

Ako Senat potvrdi njegovog kandidata, to bi konzervativnom krilu dalo većinu od 6-3 u tom telu.

Tramp je više puta izrazio zabrinutost zbog planova niza država, uključujući Kaliforniju, Kolorado, Havaje, Nevadu, Nju Džerzi, Oregon, Jutu, Vermont i Vašington, da automatski pošalju glasačke listiće poštom svim biraćima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Tramp dovodi u pitanje miran prenos vlasti”

  1. Zasto bi bilo sta obecavao, kad je ocigledno da se spremaju da mu pokradu izbornu pobedu?

    • Ma kako da ne…a možda je u jednu ruku u pravu a u drugu šta mu se stavi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.