Foto: EPA/ GIAN EHRENZELLER

Ove reči ispisao je Adolf Hitler 1928. u slavu američkih imigracionih zakona toga vremena. Ali, ne bi trebalo tako olako da se pozivamo na Hitlera. Uz sve ružne stvari koje dolaze iz Trampove Bele kuće, ne samo njegova ruženja Haitija, Salvadora i nekih afričkih država koje je nazvao „septičkim jamama“, SAD su i dalje daleko od sličnosti sa nacističkom Nemačkom.

Tramp je bez sumnje autoritaran i vraća nas na stare dane nadmoći belaca u Americi, ali bi još mnogo kontrolnih institucija moralo da zakaže da bi na američku demokratiju bila stavljena tačka. Čak i u vezi sa imigracionom politikom, postoji velika razlika između masovnih deportacija Trampove administracije, koliko god ona okrutna i glupa bila, i masovnih ubistava.

Ipak, postaje sve jasnije da su američki izbori 2016. doveli neznalicu i rasističkog predsednika u Belu kuću. Što je još gore, Trampova saopštenja vraćaju nas u period u istoriji kada je Hitler našao nadahnuće u američkom imigracionom zakonu.

Konkretno, Hitler se divio američkom Imigracionom aktu iz 1924, poznatom kao Akt DŽonson-Rid – koji je podigao otvorene rasističke barijere za imigraciju na osnovu sistema „nacionalnih kvota“. Zakon je potpuno zabranio arapsku i azijsku imigraciju, a imigraciju iz Afrike učinio gotovo nemogućom. Kao što je Hitler primetio, takođe je favorizovao „nordijsko-nemačke“ kandidate za imigraciju i eventualno nudio američko državljanstvo južnim i istočnim Evropljanima, uključujući i Jevreje (moji jevrejski preci stigli su na ostrvo Elis 1922, u poslednji čas). Taj restriktivni zakon služio je kao legalna osnova za odbacivanje jevrejskih izbeglica iz nacističke Nemačke u godinama pre holokausta.

Zakon iz 1924. dobija veliku medijsku pažnju nakon Trampovog predloga da bi SAD trebalo da primaju više imigranata iz Norveške (koji teško da će emigrirati) nego sa mesta poput Haitija. Ali teško da je ovo jedini primer rasističke imigracione politike u SAD. Tokom takozvanog perioda „žute opasnosti“ s kraja 19. veka, SAD su usvojile niz antiazijskih zakona, koji obuhvataju i zakon iz 1882. koji potpuno zabranjuje imigracije iz Kine. I unazad do 1790, američki Kongres je otkivao svoj rasistički pogled nudeći naturalizaciju „svakom strancu, beloj osobi“.

Hitler, sa druge strane, nije bio prvi i jedini desničarski rasista koji je našao inspiraciju u ovim tamnim poglavljima američke istorije. Do njegovog uspona, svi na evropskoj desnici su već bili dobro upoznati sa američkim modelom rasnih imigracionih barijera. Na kraju krajeva Teodor Fric, jedan od najistaknutijih evropskih antisemita, nagovestio je to nekoliko decenija ranije u svom priručniku iz 1893. o jevrejskom pitanju.

U Majn kampfu, Hitler je hvalio Ameriku kao „jedinu državu“ koja je načinila napredak u pravcu postizanja rasno zdravog poretka. Kada su nacisti došli na vlast tridesetih godina, nacistički pravnici pažljivo su analizirali američku dugu istoriju politika kako bi zatvorili vrata za one koji nisu belci.

Gledajući unazad, važno je zapamtiti da do američkog Akta o imigraciji i nacionalnosti iz 1965. SAD nisu počele da se distanciraju od najgorih rasističkih aspekata svoje prošlosti. Ali, kako kaže Trampovo predsedništvo, tu prošlost treba trajno prevazići.

Nedavni Trampovi vulgarni komentari o imigraciji trebalo bi da navedu sve Amerikance da se sete da su Hitler i njegovi nacisti nekada bili veliki ljubitelji Amerike. Uz prvu godišnjicu Trampove inauguracije, njegove imigracione politike trebalo bi da daju predah onima koji koriste činjenicu da američka demokratija još nije kobno potkopana.

Da li će američka demokratija preživeti ili ne nije model prema kojem treba prosuđivati o Trampovoj administraciji. Na kraju krajeva, barem za bele muškarce američka demokratija je uvek bila živa i zdrava čak i onda kada su usvojeni imigracioni zakoni 1790, te krajem 19. veka i tokom 1920-ih.

Američka istorija demokratski diktiranog rasizma je suviše neprijatna da bi ljudi bili zadovoljni nedavnim Trampovim komentarima i toksičnim imigracionim politikama. Amerikanci koji vole svoju zemlju trebalo bi da osećaju tugu kada čitaju šta je Hitler rekao o tome 1928. Trebalo bi da budu zapanjeni da čuju svog predsednika kako otvoreno žudi za imigracionom politikom koja bi opet stavila Nordijce na prvu liniju.

Autor je profesor Uporednog i međunarodnog prava na Jejlu, i pisac knjige „Hitlerov američki model“

Copyright: Project Syndicate, 2018.

www.project-syndicate.org