Foto: FoNet/AP

 Na privatnom susretu sa evangelističkim liderima, Tramp je kazao da novembarsko glasanje nije samo referendum o njemu već, takođe, o „religiji, slobodi govora i Prvom amandmanu (garantovane osnovne slobode)“.

Apelovao je na konzervativne hrišćanske grupe za pomoć navodeći da je jedan glas dovoljan da se sve izgubi. Izbori u novembru u Predstavničkom domu široko se posmatraju kao test predsednikove popularnosti koja je znatno poljuljana nakon presuda protiv njegovog bivšeg advokata Majkla Koena i bivšeg šefa kampanje Pola Manaforta početkom meseca.

Na državnoj večeri upriličenoj za evangelističke lidere u Beloj kući, Tramp je na njih apelovao da iskoriste svoju moć da osiguraju da „svi vaši ljudi“ glasaju u novembru, prenosi njujorški dnevnik. Ukoliko se obistine slutnje Trampa i republikanci izgube većinu u Kongresu, „oni će brzo sve završiti“, kazao je lider SAD misleći na demokrate u Kongresu.

Pojasnio je da će „oni preinačiti sve što smo do sada učinili i to vrlo brzo i nasilno“, ponovivši tu reč tri puta. „Kada gledate antifa (pokret antifašista) vidite da su neke od tih grupa, vrlo nasilni ljudi“, dodao je Tramp. Antifa je skraćenica od antifašisti i odnosi se na grupe krajnje leve orijentacije koji se bore protiv desne ideologije i često se sukobljavaju sa desničarskim demonstrantima. Predsednik SAD je, kada su beli nacionalisti prošle godine ubili levičarskog demonstranta u Šarlotsvilu, Virdžinija, osudio obe strane.

Pripadnici antifašističkih pokreta kažu da policija koristi fotografije osumnjičenih i objavljuje ih na Tviteru zarad „zaplašivanja i ućutkivanja“. Portparol Bele kuće nije odmah odgovorio na novinarski zahtev da pojasni na koje je demokratske kongresmene predsednik mislio govoreći o „nasilnim ljudima“, niti je komentarisao u kakvoj su vezi, kako je predsednik naveo, demokratski poslanici i mladi antifašistički pokreti.

Trampovi komentari su, po svemu sudeći, odjek kampanje Nacionalnog udruženja oružja, ukazuju upućeni. U vrlo kritikovanoj video reklami od prošle godine, aktivisti koji se bore za pravo za nošenje oružja iskoristili su snimke sa demonstracija da ocrne američku levicu, a sve Amerikance koji se protive Trampu predstavili kao „nasilnike koji zastrašuju i krše zakone“. Jedan od kritičara je reklamu nazvao „šapatom koji poziva narod na građanski rat“.

Tokom protekle dve godine, ohrabrene neonacističke i grupe za supremaciju belaca organizovale su okupljanja i marševe širom SAD. Antifašistički demonstranti tvrde da je najbolji način da se spreči da američki neonacisti dalje napreduju i postaju uticajniji taj da se zaplaše ili da se suoče sa demonstracijama.

Mnoge od desničarskih grupa koje „antifa“ demonstranti prikazuju na protestima sebe opisuju kao fašiste. Ali taktika direktnih uličnih protesta i fizičkih sukoba ostaje kontroverzna među mnogim Amerikancima, podjednako i demokratama i republikancima.

Protestno ponašanje „antifa“ postalo je omiljena tema za republikance koji žele da skrenu pažnju sa nasilnih aktivnosti ekstremista za supremaciju belaca koji su Trampovo predsednikovanje pozdravljali kao pobedu i javno zagovaraju Ameriku kao naciju isključivo belaca.