U Grčkoj najviše samozaposlenih radnika u čitavoj EU 1Foto: Pixabay/Gavilla

U Evropskoj Uniji (EU) 32,6 miliona osoba u dobi od 15 do 74 godina bilo je samozaposleno u 2018. godini. Oni su činili 14 odsto ukupnog broja zaposlenih, prema podacima Eurostata.

Od svih zemalja članica EU najviše samozaposlenih ima Grčka – skoro svaka treća zaposlena osoba bila je samozaposlena u 2018. godini (30 odsto), a slede je Italija (22 odsto), Poljska (18 odsto) i Rumunija (17 odsto) – u kojima je to slučaj otprilike sa svakom petom osobom.

U stopu ih prate Češka, Holandija i Španija (svaka po 16 odsto), Portugalija, Slovačka i Ujedinjeno Kraljevstvo (svaka po 15 odsto).

Na suprotnom kraju skale, samozaposleni su činili manje od 10 odsto ukupne zaposlenosti u Danskoj i Luksemburgu (obe osam odsto), ali i Nemačkoj i Švedskoj (obe devet odsto).

U Grčkoj najviše samozaposlenih radnika u čitavoj EU 2
Foto: Ec.europa.eu/Eurostat

Najpopularnija zanimanja među samozaposlenim radnicima bila su u kategorijama „Profesionalci različitih profila“ (22 odsto), „Službenici i radnici u prodaji“ (16 odsto) i „Zanatlije“ (15 odsto).

Ove kategorije su praćene „Kvalifikovanim radnicima u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu“ (14 odsto), „Tehničarima i stručnim saradnicima“, kao i „Menadžerima“ (obe 12 odsto). Ove kategorije zajedno čine 90 odsto ukupnog broja samozaposlenih.

Od ukupnog broja samozaposlenih dve trećine čine muškarci (68 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari