Foto: EPA Michael Reynolds

Akcije Ministarstva finansija su imale velike posledice po finansijske interese fizičkih i pravnih lica kojima su sankcije uvedene, uključujući blokiranje ruske imovine u SAD vredne stotine miliona dolara, rekla je Mandelkerova, preneo je Sputnik.

Ona je navela da Vašington može da pooštri postojeće ekonomske sankcije Rusiji ako ona značajno ne promeni svoju politiku.

Iako se pogubne akcije Rusije nastavljaju, smatramo da je njen avanturizam nesumnjivo ograničen shvatanjem da možemo da joj nanesemo malo više ekonomske boli koristeći naš jaki državni aparat, što ćemo bez kolebanja uraditi ako se njeno ponašanje značajno ne promeni, poručila je zamenica ministra.

Mandelkerova smatra da će zapadne sankcije i prateća geopolitička napetost usporiti unutaršnje i strane privatne investicije u Rusiju.

Ministarstvo finansija SAD je saopštilo da su se još dva ruska građana, tri ruske kompanije i šest ruskih brodova našli na spisku američkih akcija.

Ministarstvo je istaklo da je bogatstvo ruskog biznismena Olega Deripaske smanjeno za polovinu, a da je ruski privrednik Viktor Vekselberg izgubio tri milijarde dolara.