Aplikacija koja otkriva na kog roditelja liči dete 1Foto: Beoinfo

Hrvatski IT stručnjaci smislili su aplikaciju koja daje odgovor na pitanje koje muči sve roditelje i rodbinu – na koga dete liči, javlja Hrvatska radio-televizija (HRT).

Iza zabavnog sadržaja krije se složena tehnologija, sve važnija u svetu. Iskoristi li Hrvatska na vreme svoj potencijal, mogla bi postati vodeći centar za razvoj veštačke inteligencije unutar Evropske unije, navodi HRT.

Odgovor na ovo večito porodično pitanje liči li dete na mamu ili na tatu može rešiti aplikacija na mobilnom telefonu; potrebno je snimiti fotografije na kojima se jasno vidi lice bebe i oba roditelja, a sve drugo računa algoritam koji upoređuje tri glavne karakteristike: nos, lice i oči.

Aplikaciju je godinu i po dana IT kompanija Infinum, uz pomoć veštačke inteligencije.

Iako je rezultat ovog istraživanja zabavni sadržaj, iz njega su se razvile druge praktične aplikacije koje se koriste u, primerice, medicini oko skeniranja rengenskih slika ili saobraćaju kada su zamućene registraske oznake.

Vlada Hrvatske, dodaje HRT, prepoznala je važnost ove IT grane i osnovala radnu grupu za njen razvoj, sa planom da Hrvatsku pozicionira kao centar razvoja veštačke inteligencije u EU.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Aplikacija koja otkriva na kog roditelja liči dete”

  1. Deca sve vise lice na ovog ili onog obzirom na sveopstu prljavstinu i promiskuitet,pazite,žena!U globalnoj socijalnoj nesigurnosti,one najviše stradaju,opterecene obvezama i nepaznjom tzv. bračnih drugova.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.