Boston Dynamics roboti 1Foto : YouTube printskrin

Novi robot se zove Spot Mini i delimično podseća na psa – a ono što je veoma neobično je da može sam da zaobilazi ili preskoči prepreke, da otvori vrata, ili se provuče kroz neki tesnac. Spot Mini je najnoviji u nizu robota ove kompanije, a najpoznatiji je svakako Atlas, robot-humanoid koji se kreće kao čovek, a čak može i da se sam penje stepenicama.

Zanimljivo je da je Boston Dynamics krenuo 2010. godine sa veoma prostim verzijama robota kao što je Sand Flea, koji je više ličio na igračku, a glavna osobina mu je bila skakanje 8-10 metara u vis, te je teoretski mogao da se penje na krovove i druge površine. Godine 2012. su predstavili Big Dog, robota koji je ličio na robotsku mazgu ili konja, a mogao je da nosi teret, kreće se po šumama i neravnim terenima, te kao takav bio idealan za vojnu primenu.

Atlas je najsofisticiraniji robot ove kompanije i koristi metastabilnu tehnologiju (može sam da održava ravnotežu, baš kao čovek). Video zapisi sa ovim robotima redovno imaju desetine miliona prikaza online.

Biznis strana ove kompanije je ništa manje neobična – u početku su zavisili od naučnih i državnih grantova i donacija (spominje se i Američka državna, ultra-tajnovita agencija DARPA), da bi ih kasnije kupio Alphabet – matična kompanija Google-a. Izgleda da ipak Google nije toliko bio zainteresovan za robote, te su Boston Dynamics 2017 prodali Japanskom super-gigantu u sferi telekomunikacija kompaniji Soft Bank.

Ovi roboti su sasvim sigurno pionirski poduhvat i uz još neke kompanije koje razvijaju slična rešenja (Honda, Mitsubishi, Toshiba, DJI) sasvim sigurno će dovesti do stvaranja robota koje ćemo svakodnevno koristiti u našim domaćinstvima, školama, fabrikama…