Ovaj projekat je stigao sedam meseci posle objavljivanja njihovog dugoročnog tehnološkog partnerstva na polju optičkog inženjeringa i pet meseci posle puštanja na tržište telefona Huawei P9 i P9 Plus pametnih telefona.

Nova laboratorija smeštena u Leica sedištu u Vetzlaru u Nemačkoj, će se baviti daljim razvojem optičkih sistema i softverskih tehnologija kako bi poboljšali kvalitet fotografije za širok spektar uređaja – fotografskih i mobilnih. Dodatno će se baviti stvaranjem kompjuterizovanih slika, proširenom stvarnošću (AR) i virtuelnom realnošću (VR). Pored resursa iz oblasti istraživanja i razvoja, Huawei i Leica planiraju saradnju sa nemačkim i međunarodnim univerzitetima i institucijama koje se bave istraživanjima.

Ugovor o otvaranju laboratorije potpisali su Ren Zhenfg, viši izvršni rukovodilac kompanije Huawei, i dr Andreas Kaufman, većinski akcionar i predsednik savetodavnog odbora Leica Camera AG.

– U budućnosti, preko 90 procenata razmene informacija će se obavljati putem razmene slika i video zapisa. Max Berek Innovation Lab nam omogućuje još bližu saradnju sa kompanijom Leica, čiji je rezultat bolji kvalitet slika i video zapisa. Kao rezultat toga, na tržište ćemo plasirati najnaprednije inovacije kamera na pametnim telefonima i tako pružiti mnogo više našim potrošačima – rekao je Ren Zhengfei, viši izvršni rukovodilac kompanije Huawei.

Centar za istraživanja i inovacije je dobio naziv u znak sećanja na Max Bereka (1886 – 1949), nemačkog pionira u oblasti mikroskopije i izumitelja prvih Leica objektiva, dizajnera više od 20 optičkih objektiva na legendarnoj 35mm kameri koju je izumeo i napravio Oskar Barnack. Zahvaljujući izuzetnim performansama i harmonizaciji objektiva, u spoju sa Barnackovom genijalnom konstrukcijom, Leica je postigla svetski uspeh u oblasti fotografije 35mm.

– Osnivanjem Max Berek Innovation Lab, Huawei i Leica Camera AG proširuju obim svoje uspešne strateške saradnje i postavljaju temelje bliskoj saradnji u oblasti istraživanja i razvoja koji krči put u oblasti tehnologije fotografisanja – naglasio je dr Andreas Kaufmann, većinski akcionar i predsednik savetodavnog odbora Leica Camera AG.