Foto: EPA-EFE RUNGROJ YONGRIT

Pozivajući se na osobe upoznate sa situacijom, Bloomberg piše da kompanija razmatra opcije koje uključuju povlačenje s inostranih tržišta najnovijeg modela svog pametnog telefona Honor 20.

Telefon će početi da se prodaje u delovima Evrope, uključujući Britaniju i Francusku, 21. juna, a rukovodioci će nadzirati lansiranje i možda prekinuti isporuke ako prodaja bude išla loše.

Marketinški i prodajni menadžeri Huaweija interno procenjuju da bi ove godine kompanija mogla da isporuči između 40 i 60 miliona manje pametnih telefona.

Kako bi nadoknadio pad u inostranstvu, Huawei namerava da dosegnuti polovinu kineskog tržišta pametnih telefona u ovoj godini, piše Bloomberg, dok iz kineske kompanije nisu odgovorili na Reutersov zahtev za komentar.

Američka vlada je u maju Huawei, najveću svetsku kompaniju za telekomunikacionu opremu, stavila na „crnu“ listu kojom zabranjuje dobavljačima iz SAD-a da posluju s njom, pravdajući to „zabrinutošću za nacionalnu bezbednost“.

Osnivač i glavni izvršni direktor Huaweija Ren Žengfei tada je izjavio da te zabrane „mogu da uspore, ali samo neznatno“, rast kompanije.

Teškoće komapnije utiču na trgovinske napetosti između Vašingtona i Pekinga, a američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi se prigovori SAD-a protiv Huaweija mogli rešiti u okviru bilo kojeg trgovinskog sporazuma, prenosi HRT.

Zabrana je delom ublažena kako bi se omogućila privremena dozvola koja Huaweiju omogućuje kupovinu američkih roba.

Međutim, američki proizvođač čipova Broadcom prošle je nedelje poslao ozbiljno upozorenje za globalnu industriju proizvodnje čipova, prognozirajući da će mu trgovinske napetosti između SAD-a i Kine i zabrana za Huawei smanjiti prihode od ovogodišnje prodaje za dve milijarde dolara.

Povezani tekstovi