Foto: Twitter

Whats App je saopštio i da je „određeni broj“ korisnika već bio špijuniran od strane „naprednog protivnika“. Za one koji prate sajber bezbednost i svet računara, bilo je jasno o kojoj kompaniji se radi.

NSO Grupa je Izraelska kompanija koja se bavi proizvodnjom softverskih alata za elektronski nadzor, ili narodski rečeno – špijunažu računara i smartfona. Ova  kompanija tvrdi da softver prodaje samo  državama i državnim agencijama, ali je gotovo sigurno da su na toj listi mnoge nedemokratske vlade širom sveta, koje su poznate po kršenju ljudskih prava.

Najpoznatiji NSO proizvod se zove Pegasus, a koristi se za praćenje smartfona. Ovaj softver može da pristupi svim delovima telefona – porukama, pozivima kao i lokaciji telefona preko GPSa.

Saudijska Arabija, Emirati, Meksiko i Maroko su samo neke od država koje koriste NSO softver. Sumnja se i da je  Pegasus  korišćen i prilikom ubistva novinara Džamala Kašogija u Turskoj, za koje se tereti Saudijska Arabija.

NSO Grupa tvrdi da je korišćenjem njihovog softvera spašeno na desetine hiljada života, te da državne agencije koriste njihove proizvode u borbi protiv terorista i ekstremističkog nasilja.

Da li države mogu koristiti ovakve softvere i za praćenje novinara, opozicionih političara i biznismena – prosudite sami.

Povezani tekstovi