Foto: Screenshot / Youtube

Dnevno napravimo na desetine fotografija i video snimaka, a možemo i da uživo prenosimo događaje na društvenim mrežama. Zato i čudi vest da su najprodavaniji foto aparati u online prodavnicama – aparati sa filmom!

I to ne sa bilo kojim filmom – instant fotografija je doživela pravu renesansu. Foto aparati sa ugrađenim razvijanjem filma, kod nas nekada poznati pod imenom Polaroid fotografija, bili su izuzetno popularni u 80tim godinama prošlog veka. Nije bilo proizvođača koji nije imao bar nekoliko instant modela. Pojavom digitalnih aparata i video kamera, instant fotografija je otišla u zaborav.

Ali, ne zadugo. U 2018 godini kompanija Fuji je imala odličnu prodaju svojih Instax modela, a tu su i kompanije Kodak i ponovno pokrenuta kompanija Polaroid. Treba reći i da su ovi moderni instant aparati daleko unapređeni, te imaju i ekrane za odabir fotografija, a neki modeli poseduju i memorijske kartice ili bežično povezivanje kako bi vaše instant fotografije prebacili na računar ili mobilni uređaj. I same instant fotografije su naprednije, otporne su na sunce i vodu, i imaju daleko bolji raspon boja nego njihovi analogni prethodnici.

Posedovati stvarnu, fizičku fotografiju u doba društvenih mreža postaje i stvar prestiža, a činjenica da imate deset ili petnaest fotografija u aparatu vas tera da više razmislite o fotografiji, pa vas i čini boljim fotografom.

Ivan Trajković

Povezani tekstovi