Krađa pošiljki veliki problem tehnoloških kompanija 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Kompanije kao što su Amazon, UPS i FedEx imaju velike probleme i gubitke u poslovanju zbog – krađe pošiljki i paketa.

Naime, onlajn kupovina je vrlo popularna u SAD, a veliki broj smartfona, slušalica, Bluetooth zvučnika i slične elektronike, kao i odeće, šminke i igračaka se kupuju na velikim internet trgovinama kao što su Amazon i eBay. Ovo stvara  probleme kompanijama koje vrše dostavu, jer se u SAD mesečno ukrade više od milion paketa. U velikim gradovima čak postoje i organizovane grupe koje su ‘specijalizovane’ za krađu paketa. Zbog ovoga, veliki broj kupaca na internetu kupuje samo robu manje vrednosti – od 30 do 80 dolara.

Ni IT divovi ne sede skrštenih ruku – razvili su posebnu vrstu GPS uređaja za satelitsko praćenje paketa, a tu su i RFID nalepnice na pošiljkama pomoću kojih kupac može proveriti sadržinu paketa.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Krađa pošiljki veliki problem tehnoloških kompanija”

  1. Proverite samo u zadnjih nekoliko meseci kod nas koliko ss krade. Meni licno nekoliko posiljki iz inostranstva

  2. Kupovao sam saplemente od Americke kompanije Puritan do pre par godina, kada su me obavestili da više ne žele da šalju pošiljke za Srbiju jer imaju veliki procenat ,,izgubljenih,, pošiljki i troškove oko nadoknade kupcima. Dan, danas i dalje jedino Srbija nije na njihovoj listi. Šalju za Obalu Slonovače ali za Srbiju ne.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.