Studenti Filološkog i Filozofskog fakulteta, koji studiraju po starim programima, protestovali su juče na svojim matičnim fakultetima zbog odluka uprava tih visokoškolskih ustanova o upisu u narednu godinu. Studenti zasad isključuju mogućnost da organizuju zajednički protest.

Akademci Filološkog fakulteta zahtevaju smanjenje školarine, koja ove godine iznosi 119.000 dinara, kao i da studentima koji upisuju treću godinu cena obnove godine prepolovi. Ivana Cvejin, studentkinja tog fakulteta, kaže da je studentima koji studiraju po starim programima uprava omogućila da treću i četvrtu godinu upišu bezuslovno, ali da je problem što se to tretira kao obnova godine koju studenti treba da plate 82.500 dinara. Cvejin ističe da za te studente ove godine neće biti organizovana posebna nastava, većće predavanja moći da slušaju sa studentima koji studiraju po novim programima.

– To je veliki problem, jer su programi različiti i ne poklapaju se. To praktično znači da bi studenti platili školarinu za nešto što ne dobijaju, a ispite bi trebalo da polažu po starom sistemu. Ako fakultet ne može da organizuje posebna predavanja za stare studente, kojih ima oko 2.000, onda bi trebalo da cene obnove godine makar prepolovi – ističe Cvejin i dodaje da će protest biti nastavljen danas u 8 i 30, blokadom šaltera na Filološkom fakultetu.

Prodekan za nastavu Filološkog fakulteta Petar Bunjik izjavio je za Danas da „studenti koji protestuju dosad nisu pokazali nikakav uspeh, većda su samo obnavljali godinu“ i da sada „iz krajnje problematičnog statusa hoće da se školuju o trošku države“. On nas je uputio da informacije o upisu studenata koji studiraju po starim programima potražimo na sajtu Filološkog fakulteta. U odluci, koji je potpisao dekan te visokoškolske ustanove Slobodan Grubačić, se navodi da studenti mogu bezuslovno upisati treću i četvrtu godinu i da će status studenata u smislu načina finansiranja utvrđivati Odsek za studentska pitanja na osnovu toka studija i to posebno za svakog akademca. Studenti koji su bili lane upisani na drugu godinu imaju dve mogućnosti: da se po potrebi uključuju u nastavu na trećoj godini po reformisanim programima ili da obnovom druge godine pređu na reformisani studijski program i uključe se u redovnu nastavu.

Akademci Filozofskog fakulteta su nezadovoljni rešenjem koje je predložila uprava Filozofskog fakulteta, po kome bi studenti koji nisu stekli uslov za upis četvrte godine morali da u obnovljenoj godini slušaju predmete iz četvrte, iako ih zakon na to ne obavezuje. Oni predlažu da se tim studentima omogući da bezuslovno upišu četvrtu godinu i da im se naredne godine aktiviraju apsolventska prava. O daljim potezima odlučivaće nakon sednice Nastavno-naučnog veća, zakazane za sutra.

 

Za ispit i 13.000 dinara

Studenti druge godine Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje blokirali su saobraćaj u Ulici Blagoja Parovića juče oko 15 sati nezadovoljni odlukom uprave fakulteta da svaki preneti ispit moraju ponovo da slušaju i plaćaju. Student prodekan Milan Jelićrekao je za Danas da ispiti nose od šest do deset i više ESP bodova, a da će svaki bod „koštati“ akademce po 1.300 dinara. To praktično znači da će izlazak na ispit koji vredi 10 bodova student morati da plati 13.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari