Do početka leta besplatni bežični internet dobiće tri gradska parka. Beograđani će moći besplatno da „surfuju“ na internetu u parkovima kod Vukovog spomenika, na Topličinom vencu i Skejt parku na Ušću. U Skupštini grada juče su gradonačelnik Dragan Đilas i dosadašnji direktor Telenora Stajn Erik Velan potpisali dvogodišnji ugovor o uvođenju interneta u parkove. Vrednost projekta je oko 600.000 evra.

Đilas je istakao da je ovo nastavak projekta koji je započet uvođenjem bežičnog interneta u Studentskom parku prošle jeseni. Gradonačelnik je pozvao i ostale kompanije koje posluju u Beogradu da se priključe ovom projektu. Prema rečima Miroslava Čučkovića, člana Gradskog veća, parkovi: Vukov spomenik, Proleće i Skejt park su samo prvi u nizu u kojima će se bežični internet uvesti. Kako navodi ČučkovićGrad planira da ukupno 15 parkova bude „pokriveno“ bežičnim internetom.

– Za početak su predviđeni ovi parkovi jer sledi njihovo uređenje pa se uporedo mogu obaviti i radovi na projektu „Internet parkovi“ – kaže Čučković i dodaje da je park kod Vukovog spomenika izabran zbog studenata, na Topličinom vencu zbog turista, a skejt park zbog omladine. Ugovor koji je juče potpisan, predviđa da Grad obezbedi neophodnu infrastrukturu dok će Telenor instalirati opremu i omogućiti Beograđanima i njihovim gostima besplatno korišćenje bežičnog interneta.

Telenor čuva opremu

Studenski park je prošlog leta zahvaljujući Telenoru, postao prvi park u Srbiji u kome je bilo moguće besplatno pristupiti internetu. Povezivanje prenosnih računara na internet bilo je moguće na dva načina, bežično ili putem USB modema. Međutim, ubrzo su vandali iščupali i ukrali opremu tako da nije bilo moguće pristupiti internetu preko USB modema većsamo bežičnim putem što je onemogućavalo da veći broj ljudi istovremeno koristi internet. Novim ugovorom i predviđeno je da kompanija Telenor obezbedi opremu od vandala i lopova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari