Kul pista za "drajv flipove", k’o iz Majamija: Kako izgleda najveći betonski skejt park u Srbiji koji je otvoren u Kragujevcu (FOTO) 1Foto: Zoran Laki Lazarević

Auu, kao u nekom parku u Majamiju… Baš k’o iz američkih filmova… Sa svih strana čuje se samo zujanje točkova svih „kalibara”: skejtovi, roleri, bajsovi, troce… Lete kroz vazduh, preskaču, obrću se, doskaču, „flipuju”… U Kragujevcu je juče otvoren najveći betonski skejt park u Srbiji.

Mnogo pre svečanog otvaranja na lokalciji u Velikom parku se okupila gomila mladih. Pista koju su godinama čekali mora da se proba, „overi”. Vozači ne kriju svoje zadovoljstvo. Sa svučnika dopiru stihovi „Kineske devojčice” Dejvida Bouvija ili „Balerine” od Makadama.

A momci i devojke na skejtovima i rolerima, bicikalma i trotinetima ne štede ne sebe ni pistu. Ne libe se da svoje veštine i trikove podela sa i pred posetiocima. Odjekne tup udarac doskoka skejta o pistu, tajac, uzvik oduševljenja pa iskren aplauz prisutnih. Trese, lupa, udara…

Na otvaranju skejt parka i Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa grada Kragujevca. Samo sa njega (sa saradnicima) na licu mesta „pade” par efektnih „flipova” na trotinetu.

– Fantastično. Zaista, nisam ni bio svestan kolika je populacija mladih koji se bavi sa ovolko vrsta ekstremnih sportova kod nas. Do sada nisu mogli njima da se bave na adekvatan način u Kragujevcu i „jurili” su ovakve terene po drugim gradovima, iskren je on, dok pogledom i dalje prati trikove i majstorije majstora na skjetovima ili rolerima.

Prava stvar, svi se slažu.

– U skejt park je uloženo dve godine rada, jer smo imali dosta prepreka oko imovinskih odnosa i urbanističkog projekta. Ipak, ispunjena je višegodišnja želja ovih mladih ljudi, koji nisu imali odgovarajuću infrastrukturu za adekvatan trening za sve one olimpijske discipline koje će biti na programu olimpijade već od 2024. godine, ističe ne bez ponosa Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.

A, „uloženo” je i više od 100 kubika betona na 826 kvadratnih metara najvećeg betonskog skejt parka u Srbiji. Vrednost investicije je 8.200.000 dinara za sam skejt park i 650.000 dinara za rekonstrukciju bine koja je u sklpu objekta.

– Možda i najlepšeg, jer je sledeći svoju viziju arhitekta uradio i uredio park sa odgovarajućim zelenilom i rasvetom. Svim onim elementima koji prate jedan ovakav objekat, dodaje Stevović.

A arhitekta Milorad Obradović, je i vlasnik firme „Urban factory” koja je radove i izvela. Iako mlad iza sebe ima mnogo iskustva u ovoj oblasti. Radio je skejt parkove u više gradova i zemalja, od zavičajnog Čačka preko Kraljeva, Užica, pa do Palestine u čovenom SOS – Dečijem selu kod Vitlejema (BBC je uradio dokumentarni film o ovom objektu)…

– Sam skejt park koji se proteže na 826 kvadrata izgrađen je u jednom od najlepših ambijenata u Kragujevcu – Velikom parku. Uz sve ostale, izazov je bio i „postaviti” toliku betonsku površinu u zeleni prostor a da ne narušite njenu celinu. Kroz dva velika zelena „ostrva” inkorporirana u samom skejt parku u čitavu priču ekstremnih sportova „uveli” smo još stabala i još više prirode u samom objektu i oko njega. Tako da beton nije izdvojena celina nego je ovo kompleks koji proizilazi iz samog već postojećeg prostora, pojašnjava za Danas svoju vizju arhitekta Obradović.

Kul pista za "drajv flipove", k’o iz Majamija: Kako izgleda najveći betonski skejt park u Srbiji koji je otvoren u Kragujevcu (FOTO) 5
Ostvario svoju viziju u zelenom prostoru – arhitekta Milorad Obradović „pekao” zanat od Čačka do Palestine Foto: Lazar Novaković

Ali, on nije samo autor projekta, izvođač radova i „šejper” koji je od betona oblikovao prepreke i skakaonice na pisti. Kolege sa piste dok dok neumorno voze, rolaju i kotrljaju po njoj zovu ga Ćomi. On je i sabrat po ljubavi prema ekstremnim sportovima. Svoje delo, pre jučerašnjeg zvaničnog otvaranja je više puta zajedno sa njima lično i isprobao.

– Vozim skejt od malena, skroman je sada u ovom delu izjave Ćomi skejter, kome ni zimski sportovi nisu strani.

Za to vreme vožnja ne prestaje.

– Skelt park je urađen odlično. To je ono što smo čekali 20-30 godina i konačno smo dobili, mesto za vožnju. Ne samo za nas već i za sve mlađe generacije jer ovde mogu da voze bukvalno svi – od početnika i namlađih do najiskusnijih vozača, ceni skejter Aleksandar Nikolić Džiga (40) iz Kragujevca.

I za sve njegove kolege, ekstremne sportiste na točkovima ovo je super mesto za sve vrste vožnji: skejtova, rolera, BMX-ova, trotineta (ne i električnih).

– Super je što imamo ovakav prostor za vožnju i sve ostale manifestacije. Mnogo mladih će doći da vidi skejt park i samim tim zainteresovati i da ga koristi. Tako će ovo mesto uskoro izroditi i neke nove sportiste, ceni roleraš Miloš Tanasijević Ćomi (32) iz Kragujevca koji je sa svojim ortacima iz Klub za ekstremne sportove „Aggressive brothers crew” aktivno učestvovao u njegovoj izgradnji.

A, tu su i gosti iz drugih gradova. Pažnju svojim veštinama i egzibicijama na trotinetu privlači Kristijan Mijajlović (19) iz Čačka. Po iskrenom priznanju i neskrivenom divljenju kolega po ekstremu iz Kragujevca Kristijan baš „pegla” i „ubija” trocu. Zaista je tako. Nestvarno je kako na trotinetu preskače prepreke na pisti, bukvalno „leti” kroz vazduh praveći obrte i „dravj flipove” koji oduzimaju dah.

– Što ima više ovakvih parkova „to nas manje boli glava”. Čitav park je odličan, sa njim je naš arhitekta Milorad stvarno usavršio svoj zanat, ne štedi komplimente sa sugrađanina i njegov rad Kristijan.

Kul pista za "drajv flipove", k’o iz Majamija: Kako izgleda najveći betonski skejt park u Srbiji koji je otvoren u Kragujevcu (FOTO) 16
Noću zbog rasvete još i atraktivnije Foto: Nikola Radojičić

Gosti sa svečanog otvaranja se polako razilaze. Ekstremaši ne. Pravi sešn i vožnje tek počinju. Nastavi da treniraš, idu Olimpijske igre u Parizu sledeće godine.

Skejt parkovi nisu samo sportski tereni već mesta druženja i socijalizacije

Po rečima arhitekte Milorada Obradovića skejt park nije samo sportski teren, već mesto za druženje i socijalizaciju.

On navodi primer jednog od njegovih prvenaca, skejt parka u rodnom Čačku, urađenog pre osam godina.

– Danas to prostor u kome se sem ekstremnih vožnji organizuju i festivali, a oko njega je oslikano više od 6.000 kvadratnih metara murala. Tolika je ta pokretačka snaga kad se nešto osmisli i zaživi u lokalnoj zajednici, ističe Obradović koji se na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu bavi i naučnim radom, razrađujući ideje za aktivizaciju lokalnih zajednica.

Kul pista za "drajv flipove", k’o iz Majamija: Kako izgleda najveći betonski skejt park u Srbiji koji je otvoren u Kragujevcu (FOTO) 17
I skejter i „šejper”, arhitekta nije arhitekta sa planovima samo – Milorad Obradović Ćomi lično oblikuje betonsku stazu Foto: Privatna arhiva

To je u Kragujevcu po Obradoviću već ostvareno.

Sve do juče, imali smo prvu radnu akciju u kojoj su učestvovali članovi Kluba za ekstremne sportove „Aggressive brothers crew”, Kragujevčani koji su svesrdno pomagali da njihov teren bude napravljen, navodi on.

– Mnogi su se, kako kažu, konačno ovde videli „posle toliko godina”. To je „misija” postojanja ovakvih mesta – vraćanje ljudi u njihova „lična gnezda” nastavak druženja koja su „nekada davno započeli”, zaključuje on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari