Brnabić: Izvoz u IT sektoru ovo godine skoro dve milijarde evra 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ove godine izvoz u IT sektoru biće skoro dve milijarde evra, a suficit će preći milijardu evra, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Brnabić i ministar prosvete Branko Ružić prisustvovali su potpisivanju Sporazuma između Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije (IVI), Grada Beograda i Parking servisa.

Čestitajući potpisnicima, premijerka je ocenila da su pokazali izvanrednu inicijativu i preduzimljivost da osmisle projekat koji će podići kvalitet života svih građana Beograda.

„Tako se još jednom etabliramo kao lideri u novim tehnologijama i u modernizaciji javne uprave na republičkom i lokalnom nivou“, kazala je Brnabić. Dodala je da „uvek tražimo dodatni kapacitet za rast Srbije, kako bi trčali brže od drugih“ i naglasila da je razvoj veštačke inteligencije na vreme prepoznat kao šansa.

Ružić je kazao da je uveren da je danas veliki dan za Beograd, Institut i Naučno-tehnološki park, kao i za implementaciju veštačke inteligencije „u sve pore našeg društva, ali tako da olakša život, a ne da ga dehumanizuje“.

Istakao je da se procenjuje da će globalno tržište veštačke inteligencije do 2025. vredeti 500 milijardi evra. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji je sa direktorima IVI Dubravkom Ćulibrkom i Parking servisa Andrijom Čupkovićem potpisao sporazum, podsetio je da je servis „Oko sokolovo“ primer primene veštačke inteligencije koji danas funkcioniše i napreduje.

„Saradnja sa IVI će sigurno doprineti da se taj koncept dalje unapređuje“, rekao je Radojičić i naglasio da je sve to značajno i za koncept „pametnog grada“ u Beogradu.

Ćulibrk je rekao da je cilj tog instituta da napravi „ekonomiju znanja“ primenom veštačke inteligencije, kao i da se procenjuje da će do 2025. samo na softver vezan za veštačku inteligenciju biti potrošeno 126 milijardi dolara.

„Ona se već smatra tehnologijom široke primene, što znači da ako zakasnimo u njenom usvajanju, možemo ekonomski zaostati, a sa druge strane, ako to uradimo brže i bolje od drugih, imamo šansu da uradimo nešto dobro za sve nas“, kazao je Ćulibrk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari