U okviru akcije „Šta treniraš?“ ovog vikenda na Adi Ciganliji okupilo se oko 50 nacionalnih saveza sportova, predstavivši sportove za rekreaciju, trening ili slobodno vreme. Na pedesetak štandova predstavljeni su sportovi poput karatea, fudbala, ragbija, biciklizma, pikada, jedrenja i bridža, kao i softbol, skajbol, korfbol i savate.

Brojni posetioci i predstavnici javnog života i sporta svojom podrškom ukazali su na važnost rekreativnog bavljenja sportom. Osim upoznavanja sa različitim sportskim aktivnostima i njihovim karakteristikama, posetioci Ade su bili u prilici i da provere kondiciju i zdravstveno stanje, kao i da čuju savete o ishrani i fizičkim aktivnostima prilagođenim trenutnoj fizičkoj spremnosti. Takođe, jedan od ciljeva ove akcije je i motivisanje mladih koji su do sada bili nezainteresovani za bavljenje sportom ili nedovoljno aktivni.

– Istraživanje koje smo sproveli prošle godine u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanje pokazalo je da učešće u školskom sportu u Srbiji uzima 15 odsto učenika, dok je čak 85 odsto neangažovano. Ovi rezultati su nam poslužili kao osnova za realizaciju Akcionog plana Strategije razvoja sporta i Strategije za mlade, koji promovišu zdrave stilove života, te između ostalog podrazumevaju i organizovanje različitih sportsko-rekreativnih manifestacija koje će mladima pomoći da prepoznaju sport koji im najviše odgovara, a samim tim i da se aktivnije uključe u rekreativne aktivnosti – istakao je Vojislav Tabački, pomoćnik ministra omladine i sporta. On je dodao da se ideja ove akcije uklopila u koncept njihove strategije i da je to razlog aktivne podrške Ministarstva ovom, ali i svim ostalim projektima koje će sprovesti zajedno.

Akciju na Adi Ciganliji, inače, pokrenuo je Koka Kola sistem sa organizacijom ADFOR – Dečiji forum, uz podršku Ministarstva omladine i sporta i brojnih partnera, kao što su Republički zavod za sport, Sportski savez Srbije, Narodna kancelarija, Ada Ciganlija i Unicef, a sve sa ciljem motivisanja prvenstveno školske dece i omladine, ali i svih ostalih, da se aktivnije uključe u rekreativne sportske aktivnosti.

Besplatna škola tenisa za decu sa Palilule

Opština Palilula organizovaće u avgustu, četvrtu godinu zaredom, besplatnu školu tenisa za decu uzrasta od 7 do 12 godina koja žive na teritoriji opštine i leto provode u Beogradu. Na opštinskim terenima na Adi Huji, svaki polaznik će, pod nadzorom profesionalnog trenera, za osam časova naučiti najosnovnije elemente teniske igre kao što su bekhend, forhend, servis i volej udarac. Prijave i dodatne informacije mogu se dobiti na telefon 011/3242-100, svakog radnog dana između 9 i 15 časova. Broj mesta je ograničen.

Đaci vole odbojku

Istraživanje stanja u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Srbiji u vezi sa školskim sportom iz 2008. godine pokazalo je da su najzastupljeniji sportovi u školama odbojka, košarka i rukomet, a da se sportskim aktivnostima bave uglavnom samo talentovana deca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari