Građani Čukaričke padine već nekoliko godina imaju problem sa stanovnicima neformalnog naselja, koji svakodnevno pale gume, kablove i ostale sekundarne sirovine, zbog čega se širi nepodnošljiv crni dim preko ovog dela grada.


Oko 300 žitelja Čukaričke padine okupilo se u znak protesta, zahtevajući od nadležnih institucija da pravovremenom reakcijom skrenu pažnju na problem koji imaju.

– Nesnosan, gusti dim svake večeri se širi preko celog naselja u kojem živi oko 25.000 stanovnika. Nehigijensko naselje je formirano u užoj zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta iz koga se snabdeva skoro ceo Beograd – kaže za Danas Nebojša Delić iz Udruženja građana „ Inicijativa za zdravu i bezbednu Čukaričku padinu“. Prema njegovim rečima, trenutno u tom nehigijenskom naselju živi oko 4.000 građana, i taj broj se konstantno povećava iz nedelje u nedelju.

Delić još ističe da su se žitelji Čukaričke padine zbog višegodišnjeg udisanja crnog dima, koji dopire iz nehigijenskog naselja, nebrojano puta obraćali svim nadležnim institucijama: MUP-u, Gradu, pa sve do predsednika Republike Srbije i premijera.

– Obećano je da će neformalno naselje biti raseljeno, ali naš glavni problem nije njihova prisutnost na tom području, već paljenje guma i ostalih sirovina, kao i dim koji je kancerogen i širi se iz njihovih domaćinstava, zbog čega je ugroženo zdravlje nas i naše dece. Prisutnost kancerogenosti paljevina nam je potvrdilo i Društvo Srbije za borbu protiv raka – ističe Delić i dodaje da je uzrok saobraćajne nesreće koja se dogodila 30. septembra u večernjim satima upravo slaba vidljivost prouzrokovana crnim dimom.

Kako naš sagovornik dodaje, u saobraćajnoj nesreći na obrenovačkom putu, u blizini pomenutog nehigijenskog naselja, povređeno je pet osoba, dok se jedna još uvek nalazi u bolnici.

Za ogrev otpadni materijal

Stanovnici neformalnog naselja jedini prihod ostvaruju prikupljanjem sekundarnih sirovina. Tokom zimskih meseci za ogrev koriste različite otpadne materijale, kaže za Danas Marko Vasiljević iz Regionalnog centra za manjine (RCM).

Prema njegovim rečima, razloge za loš život meštana neformalnog naselja trebalo bi tražiti u ekstremnom siromaštvu i socijalnoj isključenosti jedne grupe ljudi. „Odgovornost je svakako na državi i njenim institucijama koje imaju zakonsku obavezu da se aktivno angažuju na unapređenju uslova stanovanja svojih građana“, objašnjava Vasiljević.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Dim ugrožava zdravlje građana”

  1. A ovi iz centra za zaštitu manjina odmah izvrću priču
    Pa niko se ne greje na zapaljene auto gume! !!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.