Odbornici Skupštine Beograda usvojili su na jučerašnjoj sednici rebalans budžeta za tekuću godinu. Na osnovu njega biće raspoređen suficit iz 2007. godine u iznosu od 5,024 milijarde dinara.

U specifikaciji projekata za koje će novac biti utrošen, naznačeno je da će pojedinačno najviše novca – 1,4 milijarde dinara, biti utrošeno preko Sekretarijata za finansije. Međutim, čak 1,1 milijarda dinara od tog iznosa proslediće se Direkciji za građevinsko zemljište za izgradnju saobraćajnica sa pratećom infrastrukturom i kanalizacionih kolektora. Sekretarijatu za saobraćaj biće uplaćeno 165,8 miliona dinara za rekonstrukciju tramvajske mreže od Slavije do Veterinarskog fakulteta, u Bulevaru vojvode Mišića, Savskoj i Resavskoj ulici i kod pristaništa. Sekretarijat za saobraćaj samostalno će dobiti i nešto više od milijarde dinara, od čega će 804 miliona dinara odmah otići za izmirenje obaveza izvođačima radova na uređenju ulica. Ostatak će mahom pokriti subvencije za javni prevoz.

Obrazlažući rebalans budžeta Nikola Pavić, član Gradskog veća zadužen za finansije, kaže da će ukupni budžet za 2008. godinu iznositi 71,3 milijarde dinara.

– Najviše sredstava dolazi iz tekućih prihoda i primanja, čak 58 milijardi dinara, kao i od sopstvenih prihoda direktnih i indirektnih korisnika budžeta, 1,9 milijardi dinara. Primanja od inostranih zaduživanja donose 5,45 milijardi dinara, prodaja stanova 185,6 miliona , a donacije međunarodnih organizacija obezbeđuju 107 miliona dinara. Tu je i pomenutih prenetih oko pet milijarde dinara. Planiran je i budžetski deficit od 10,4 milijarde dinara koji će biti pokriven sredstvima od privatizacije preduzeća, primanjima od inostranih zaduživanja i neraspoređenog viška – objašnjava Pavić.

Komentarišući rebalans budžeta gradonačelnik Dragan Đilas rekao je da način određivanja budžeta u narednim godinama mora biti promenjen kako bi se prevazišli nedostaci postojećeg sistema.

– Na prvi pogled čini se da je to veliki novac. Međutim, budžet je opterećen subvencijama za prevoz i grejanje, pa se dolazi do činjenice da se nema sredstava za razvoj Beograda. Tako je do sada čak 18 odsto budžeta odlazilo na subvencije za gradski prevoz. Tu je i problem subvencionisanja grejanja građanima koji koriste centralno grejanje, a da ostali sugrađani plaćaju nekoliko puta veću cenu. Nastojim da svega toga ne bude u planu za narednu godinu – najavljuje Đilas.

Činjenica je, rekao je Đilas, da budžet raste svake godine, jer rastu prihodi od poreza na građevinsko zemljište, što najbolje svedoči o razvoju Beograda. Međutim, gradonačelnik kaže da je bitan i način na koji će novac najbolje biti utrošen. On je rekao da građani kada kritikuju nedovoljna ulaganja u infrastrukturu nisu ni svesni pomenutih izdataka, ali ni cene razvoja pojedinih oblasti. Đilas zato navodi primer desetak sela na obodu Beograda u kojima živi 40.000 ljudi. Međutim, da bi oni dobili kanalizaciju, neophodno je izdvojiti čak 40 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari