Dragan Đilas izabran je ponovo za gradonačelnika Beograda na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Beograda, glasovima odbornika Demokratske stranke, koalicije SPS-JS, kao i odbornika PUPS-a.


Đilasa je predložio predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, koji je prekjuče ponovo izabran na tu funkciju. Obrazlažući svoju odluku on je istakao da su mu građani Beograda olakšali posao svojim glasovima na izborima 6. maja.

On je predstavljajući svoj program, izjavio da će prioriteti u radu gradske vlasti u naredne četiri godine biti dalji razvoj infrastrukture, ulaganje u poljoprivredu, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta. On je takođe istakao da je spreman da realizuje projekat „Kancelarija za brze odgovore“, za koji se zalagala SNS, ukoliko to može doneti nova radna mesta.

Prema njegovim rečima, Beograd nije ranije ušao u trku za investicijama, jer za njih treba infrastruktura ali i zato što Beograd ne može da uzme sve investicije koje dolaze u Srbiju.

– Beograd mora da uđe u borbu sa razvijenim delovima Srbije, kao što je Vojvodina, zbog novih radnih mesta. Ne želim više da slušam da je Inđija najbolje mesto za biznis – istakao je Đilas.

Đilas je, između ostalog, rekao da se zalaže za formiranje novih opština u Beogradu – Kaluđerica, Dunavski venac i Batajnica, kao i za nastavak ulaganja u izgradnju škola i obdaništa. Govoreći o planovima za gradska preduzeća, on je kazao da će njihovi direktori biti birani na konkursima, da neće biti privatizacije onih koji se bave komunalnim poslovima, kao i da će prvi izazov biti GSP „Beograd“, koji mora da radi što bolje, ali i da pretrpi promene i restrukturiranje.

On je napomenuo da će među najvažnijim ciljevima gradske vlasti u narednom mandatu biti i dalji razvoj infrastrukture, budući da će završetkom mosta Zemun – Borča i obilaznice oko Beograda dobiti prostor za dve velike privredne zone, što će doprineti pokretanju proizvodnje i zapošljavanju.

Govoreći o poljoprivredi, Đilas je podsetio na primer PKB „Beograd“, koji je Grad preuzeo pre godinu dana i od preduzeća sa dugovima, malim brojem zaposlenih sa neizvesnom budućnošću napravio preduzeće koje će biti osnova razvoja glavnog grada Srbije u narednim godinama.

– Politika onima koji žele da se njom bave, a posebno lokalna politika, omogućava da kada pogledate kroz prozor svakog dana možete da vidite da nešto zahvaljujući vama ide nabolje – rekao je Đilas napominjući da Beograd treba da bude iznad visoke politike, dodao da očekuje podršku i kritike odbornika u naredne četiri godine, kako bi svi zajedno na kraju mandata mogli da kažu da su bili ponosni što su bili deo tima koji je popravljao život građana u Beogradu.

Šef odborničke grupe „Pokrenimo Beograd“ Nebojša Stefanović, obrazlažući zašto SNS neće glasati za Đilasa, izneo je niz primedbi na rad gradske vlasti u prethodne četiri godine, među kojima je i smanjenje nadležnosti gradskih opština. Stefanović je naveo da je proces legalizacije potpuno centralizovan, da je Beograd u prethodne četiri godine pogodio „talas“ poskupljenja, povećanja firmarina i taksi koje firme plaćaju, a da su partijsko zapošljavanje i brojne afere, poput „bus plus“ sistema i javnih nabavki u preduzećima, za šta je kao primer naveo JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, ogroman problem. On je naglasio i da će gradonačelniku dostaviti predlog za osnivanje kancelarije za brze odgovore, koja bi, kako je istakao, trebalo da ubrza proces izdavanja građevinskih dozvola.

I odbornici DSS-a imali su brojne primedbe na funkcionisanje gradske vlasti u prethodnom periodu, a njihov šef Andreja Mladenović rekao je da u naredne četiri godine mora postojati čvršći odnos gradonačelnika, njegovog pomoćnika i članova Gradskog veća, sa gradskim parlamentom, što nije bio slučaj u prethodnom mandatu.

Mladenović je najveću zamerku na račun gradske vlasti izneo u vezi sa zaduženošću Grada, a između ostalog, istakao je da postupak izdavanja građevinskih dozvola mora biti ubrzan, kritikovao nepostojanje sekretarijata za poljoprivredu, te ukazao na neophodnost restrukturiranja gradskih preduzeća.

Tokom rasprave, dosadašnji zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić naveo je da očekuje da će naredna gradska vlast nastaviti sa socijalnom politikom, kao i sa brigom o najstarijim Beograđanima, te ponovio da će u narednom periodu biti povećana pomoć najsiromašnijim penzionerima.

Zahvaljujući se odbornicima na izboru, gradonačelnik je istakao da je diskusija između šefova odbornika bila „kulturna i normalna“, kao i da će pokušati neke stvari koje su oni govorili da primeni u narednom periodu. On je napomenuo i da se slaže da gradonačelnik treba da prisustvuje svim sednicama skupštine, i da će se potruditi da tako i bude jer je juče video argumentovanu diskusiju.

Tatjana Pašić zamenica gradonačelnika

Na jučerašnjoj sednici gradske skupštine izabrana je i zamenica gradonačelnika Tatjana Pašić, koja je do sada obavljala funkciju pomoćnice gradonačelnika. Takođe, izabrani su i članovi Gradskog veća: Nataša Milovanović, Milena Bićanin, Darko Božić, Vladan Đukić, Zoran Kostić, Marija Leković, Nataša Milošević, Nikola Nikodijević, Željko Ožegović, Aca Petrović, Milan Popović, Slobodan Šolević.

Imenovana Gradska izborna komisija

Skupština Grada je na drugoj sednici imenovala Gradsku izbornu komisiju. Za predsednik je izabran Ivan Šebek, a za njegovog zamenika Strahinja Sekulić.Sekretar GIK-a je Miloš Todorović, a njegov zamenik Milan Brkljač. Gradska izborna komisija ima i 14 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari