Stanovnici Ulice Romena Rolana u Višnjičkoj banji već godinu dana nastoje da zaustave bespravnu gradnju dva objekta površine oko 1.000 metara kvadratnih, privatnog investitora Boriše Milekića, u njihovom neposrednom komšiluku. Oni navode da je ovom bespravnom gradnjom ugrožena bezbednost oko sto porodica, budući da se zbog blizine Dunava radi o nestabilnom tlu.


Rečje o nelegalnim objektima koji se grade na padini između ulica Romena Rolana i Višnjičke, gde je početkom osamdesetih godina, pre nastanka ovog naselja, klizište sanirano zaštitnim šipovima, koji su postavljeni u zemlju i do trideset metara, a potom spojeni betonskim gredama na kojima su izgrađene 103 kuće. Na tom mestu predviđena je inače park-šuma. Prema rečima stanara, o ovom problemu više od 50 puta obaveštavali su nadležne organe, počev od predsednika opštine Palilula, pa sve do predsednika Srbije, sa zahtevom da se objekti poruše. Do toga, međutim, još nije došlo, iako je građevinska inspekcija još u aprilu i maju prošle godine izdala rešenja o rušenju ovih bespravno sagrađenih objekata.

– Stanari su nemoćni protiv ove samovolje i građevinskog divljanja, budući da se sve to dešava uz prećutnu saglasnost opštine, odnosno pojedinaca u opštinskoj administraciji. Rečje objektima kojima će za mesec dana tržišna cena biti oko dva miliona evra. Potkopavanjem zemljišta, naše kuće su ugrožene, a da ne govorimo o uslovima velikog vodostaja Dunava. U tom slučaju svima preti opasnost. Više puta smo pokušavali da stupimo u kontakt sa predsednikom opštine Palilula Danilom Bašićem, ali on se tek pre dva dana obratio putem medija, navodeći da će ova dva objekta biti srušena za dve nedelje. Pitamo se: zašto to ranije nisu uradili, kad je sve bilo neuporedivo jeftinije i dok je gradnja bila u početnoj fazi, a ne sad kad je investitor dogurao objekat do krova – kaže predsednik Skupštine stanara inžinjer Avram Izrael.

On dodaje da su Prvom opštinskom javnom tužilaštvu dostavili krivične prijave protiv investitora, Elektrodistribucije i Vodovoda, koji su omogućili investitoru da se priključi na njihove mreže. U krivičnoj prijavi stanari traže da se pokrene odgovornost za zaključeni ugovor sa Eko zonom Ada Huja o iznajmljivanju zemljišta, ali i odgovornih ljudi u opštini. Međutim, stanarima to nije neka uteha. Avram Izrael napominje da su pojedini stanari počeli da dobijaju i ozbiljne pretnje, te su morali da podnesu zahtev policiji da ih zaštiti.

S druge strane, investitor i izvođačradova Boriša Milekić, inače vlasnik privatne klinike „Impuls“, koja se nalazi u Višnjičkoj ulici 91, nije hteo da komentariše proteste stanara i komšija iz Ulice Romena Rolana. On kaže da „ne gradi stambene objekte koje će kasnije prodavati, većzgrade u kojima će preseliti administraciju, kako bi pacijentima u klinici omogućio više bolničkih kreveta“. Juče je potvrdio novinarima da je dobio rešenje o rušenju objekata.

– Podneo sam zahtev za legalizaciju dva objekta od po 216 kvadrata, ali još nisam dobio nikakvo rešenje. Onog dana kada sruše moje objekte, podneću tužbe protiv svih stanara. To će biti prva srušena bolnica u gradu. U Beogradu postoji toliko nelegalnih objekata, a oni su rešili baš meni da sruše, koji se toliko godina bavim humanim radom. A da ne govorim o brojnim nagradama koje sam dobio za inovacije – izjavio je Milekić. On je optužio svoje komšije da su i sami nelegalno dograđivali i proširivali svoje domove, zbog čega im je navodno većuručeno pet rešenja o rušenju, ali da se to još nije dogodilo.

Pucaju zidovi, otpadaju pločice

Zbog potkopavanja zemljišta za potrebe divljeg gradilišta, stanari kažu da većimaju konkretnu štetu.

– Kuća mi je u brdu naspram gradilišta. Kad je u martu prošle godine investitor počeo sa radovima, napukao nam je zid u potkrovlju, u sobi gde spava moje dete, tako da sam morala da pomeram krevet u drugi deo sobe. Zatim su počele da otpadaju i pločice – priča Tijana TomaševićZeljić, majka jednoipogodišnjeg dečaka. Prema rečima stanara, to je znatno smanjilo vrednost njihovih nekretnina.

 

Masovna bespravna gradnja

U Beogradu je evidentirano oko 300.000 bespravno podignutih objekata, od toga je samo na opštini Palilula oko 20.000 takvih zdanja.

– Krajem sedamdesetih napravljen je plan za izgradnju ovog naselja, koje je imalo šansu da bude najlepše gradsko naselje. Prvi stanari useljeni su 1983. godine. U cenu stanova uračunali su nam i saniranje klizišta, kao i izgradnju škole, koja nikada nije ni napravljena. U početku nismo imali ni gradski prevoz, a danas muku mučimo sa divljom gradnjom, zbog koje imamo slabije grejanje, a kanalizacija se izliva. Sada su počeli da grade i na prostoru klizišta – ističe projektant naselja Višnjička banja, inžinjer arhitekture Dragoljub Bakić.

 

Opština Stari grad: Koristili decu kao štit

Gradska opština Stari grad saopštila je juče da je tokom uklanjanja bespravnog objekta u Fruškogorskoj 6, graditelj zloupotrebio svoju decu korisreći ih kao štit, ali da su deca sklonjena posle dolaska nadležnih iz Centra za socijalni rad i intervencija nastavljena. Prema navodima iz saopštenja, bespravni graditelj Vukoman Rutovićometao je službena lica zloupotrebivši svoju decu koju je postavio kao štit ispred objekta, pa je rušenje pre podne privremeno zaustavljeno. Posle dolaska nadležnih iz Centra za socijalni rad Rutovićje izveo decu, pa je uklanjanje objekta nastavljeno uz asistenciju policije i vatrogasaca. Rešenje o uklanjanju objekta i zaključak o dozvoli izvršenja doneti su u Odeljenju za građevinsku inspekciju, a potvrđeni su odlukama drugostepenog organa. Rutovićje, nezadovoljan tom odlukom, pokrenuo upravni spor pred Okružnim sudom u Beogradu. Tužba mu je odbijena presudom od 17.10.2008. Izvršenje rešenja građevinskog inspektora započelo je 16. marta u 9 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari