Izuzetne žene Srbije na muralima u devet gradova 1Foto: BeoInfo

Projekat „Izuzetne žene Srbije“ biće realizovan  putem javnog konkursa za strit-art umetnike koji će oslikavanjem murala u devet gradova, imati priliku da prikažu deset istaknutih žena iz srpske istorije.

Konkurs će raspisati Ambasada Holandije u saradnji sa Centrom za Ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i devet gradova u Srbiji, prenosi BeoInfo.

U izboru su se našle su najznačnije žene 20. i 21. veka iz različitih oblasti – među njima su revolucionarke, aktivistkinje, dizajnerke, dobrotvorke, političare, pesnikinje, književnice, pravnice, pedagoškinje, kompozitorke, sportistkinje, feministkinje, a svima su im zajednički ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolebljiv duh u borbi za emancipaciju žena i njihov ravnopravni položaj.

Mitra Mitrović, Branislava Perović, Vera Crvenčanin Kulenović, Hafiza Demirović, Jelena Dimitrijević, Gina Ranjičić, Ljubica Marić, Jovanka Bončić Katerinić, Jelisaveta Načić i Vera Nikolić naći će se na muralima u okviru ovog projekta, čime će im se odati svojevrsno priznanje, nove generacije će ih upoznati, a iskusnije podsetiti na značaj ovih autentičnih heroina svog vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari