Da bi se osnovcima na vreme skrenula pažnja na neželjene posledice korišćenja pirotehničkih sredstava u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, juče je u osnovnim školama „Bora Stanković“ i „Veselin Masleša“ započeo novi ciklus predavanja u okviru projekta „Lepše je bez petardi – slavimo bezbedno“.

Projekat koji realizuje Beogradski ekološki centar u saradnji sa Sekretarijatom za obrazovanje pokrenut je prošle godine, a rezultati sprovedene ankete pokazuju da je 80 odsto osnovaca nakon odslušanog predavanja i odgledanih fotografija na kojima su prikazane povrede koje mogu da nastanu usled eksplozije petardi, konstatovalo da ova pirotehnika nije bezbedna, iako su ranije imali drugačije mišljenje. Dragica Moro, zamenik sekretara za obrazovanje, ističe da je cilj ovog projekta pre svega bezbednost dece.

– Prošlogodišnja akcija koju smo sproveli u 30 gradskih osnovnih škola imala je efekta, budući da je zabeleženo 50 odsto manje upotrebe pirotehnike u vreme praznika nego ranije. Na osnovu podataka iz Urgentnog centra prošle godine samo dvoje dece povređeno je od petardi. Cilj nam je da se upotreba pirotehničkih sredstava svede na minimum – rekla je Moro prilikom jučerašnje posete OŠ „Bora Stanković“.

Ona je dodala da će do kraja decembra projekat biti realizovan u 51 školi i da će njime biti obuhvaćeno oko 15.000 učenika od petog do osmog razreda.

Većina osnovaca iz „Bore Stankovića“ izjavili su da su bacali petarde za vreme praznika, ali malo njih tvrdi da je bilo svesno kakve sve posledice ta mala bomba može da izazove. U jednome su složni: ne znaju šta ih to zabavlja kada koriste petarde. Ima i onih koji kažu da zbog straha ne pale petarde. Predstavnik Beogradskog ekološkog centra tokom predavanja upozorio je da petarda nije igračka, već mala bomba koja može da ugrozi život. Najčešće povrede koje se dešavaju usled korišćenja petardi su povrede prstiju u čak 70 odsto dok su povrede lica u 30 odsto slučajeva. Buka koju stvara eksplozija petarde iznosi 120 decibela, što je jednako zvuku usled poletanja mlaznika.

Kupovati u prodavnicama

Ivan Cvijović iz Policijske uprave grada, Odeljenja za javni red i mir, rekao je da je policija već preduzela mere za suzbijanje prodaje petardi i ostale pirotehnike po ulicama. On savetuje da roditelji ne treba da kupuju pirotehniku, ali ukoliko se odluče da kupe, bolje je da to urade u ovlašćenim prodavnicama nego na pijacama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari