U bloku između ulica Nikole Vučete, Radničke i Mladena Mitrića juče je otvoren vrtić „Carić“. U objektu će boraviti 330 mališana koji će biti raspoređeni u 12 grupa, od kojih pet jaslenog uzrasta, a sedam grupa su deca uzrasta od tri do sedam godina. Za radove i opremanje objekta Grad je izdvojio 250 miliona dinara.


– Kada smo utvrđivali Strategiju grada nismo mogli da odlučimo šta nam je prioritet: vrtići ili mostovi. Isto nam je važno i jedno i drugo. Do maja ove godine svi vrtići, koje smo počeli da gradimo, biće završeni. Naš plan je da do početka proleća upišemo svu decu u vrtiće što znači da više neće postojati lista čekanja – rekla je Radmila Hrustanović, pomoćnica gradonačelnika.

Ona je podsetila da je do samo pre godinu dana lista čekanja za vrtić bila dugačka i da se na njoj nalazilo više od 10.000 mališana. U novootvorenom vrtiću, površine 2.260 metara kvadratnih, nalazi se centralna kuhinja, vešeraj i garaža.

– Ovaj vrtić je poseban zbog toga što se u njemu nalazi centralna kuhinja u kojoj može da se pripremi minimum 750 obroka – kazala je Ljiljana Jovčić, gradski sekretar za dečju zaštitu.

Prema rečima Miloša Maksovića, direktora Predškolske ustanova, koja je juče proslavila 65 godina postojanja, ta ustanova ima 16 vrtića.

– Ovo je veliki dan za sve nas u Predškolskoj ustanovi Čukarica. Drago mi je da je Grad usmerio sredstva na pravo mesto jer je upravo na našoj opštini bilo najviše dece koja su čekala upis u vrtić – napomenuo je Maksović.

Prvi dan u vrtiću „Carić“ juče je provelo 110 od 330 mališana. Prema evidenciji te ustanove 70 dece je do sada boravilo u drugim vrtićima, dok je za njih 260 ovo bio prvi susret sa tom ustanovom i novim drugarima.

 

Na redu vrtić u Sremčici

Do sada je otvoreno sedam novih vrtića u Beogradu. „Predstoji nam otvaranje još sedam ustanova ove vrste. Sledeći vrtić koji ćemo svečano otvoriti je vrtić u Sremčici“, kazala je Ljiljana Jovčić i najavila da će ovog proleća biti otvoren i novo obdanište u Ostružnici.

Na čekanju još 2.650 mališana

Prema podacima Sekretarijata za dečju zaštitu na listi čekanja za upis u vrtić trenutno se nalazi 2.650 mališana. Najavljenim otvaranjem vrtića u Sremčici i Altini ovaj broj će biti znatno smanjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari