Da matematika nije bauk, više od tri decenije dokazuje matematičko društvo Arhimedes, koje ovog septembra upisuje 36. generaciju učenika. U ovoj školi dobrodošli su svi, od predškolaca koji uče prve brojke, pa do nastavnika koji žele da se usavrše.

 Iz ove škole potekli su brojni matematički velikani koji danas predaju na najprestižnijim svetskim univerzitetima, ali i školarci koji već godinama osvajaju medalje na međunarodnim takmičenjima matematičara.

Rukovodilac za stručne aktivnosti Arhimedesa profesor Bogoljub Marinković kaže da je ovo društvo tokom svog postojanja ostvarilo vrhunske rezultate o čemu svedoče brojna priznanja koja su Arhimedesovci dobijali za pokazano znanje.

– Osnovna delatnost našeg matematičkog društva je Arhimedesova škola mladih matematičara. U toku jedne školske godine nastavu pohađa između 500 i 800 ljubitelja matematike, od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Do sada je ovu školu pohađalo preko 23.000 učenika – ističe Marinković.

On podseća da su osim stalne škole organizovali i dopisnu školu za đake od prvog do šestog razreda osnovne, zatim zimske i letnje škole mladih matematičara, brojne turnire, kao i matematičke i računarske tribine i seminare, a izdali su i veliki broj publikacija za učenike i nastavnike.

Koliko je uspešnih matematičara izašlo iz ove škole svedoči podatak da je svaka generacija imala po nekoliko polaznika, koji su tokom osnovnih i postdiplomskih studija u zemlji i inostranstvu ostvarili vrhunske rezultate. U red slavnih Arhimedesovaca spadaju Nikola Miljković koji je za dve godine završio matematiku i elektrotehniku, Mirjana Spasojević koja je takođe za dve godine diplomirala na Matematičkom fakultetu u Beogradu, zatim Miloš Arsenović koji je doktorirao na Univerzitetu u Berkliju, a sada je profesor na Matematičkom fakultetu u Beogradu.

 

Matematički dragstor

U Arhimedesu tokom prvih 20 godina rada pojam honorara nije postojao, niti su naplaćivane članarine. Tek kada su sredinom devedesetih stigla neka krizna vremena, uvedene su članarine, ali brojni predavači i danas rade volonterski.

– Većina naših predavača radi bez nadoknade, a čak i kada na seminarima zarade honorar, uplaćuju ga na račun Arhimedesa – kaže Marinković. Kako bi izašli u susret svim potrebama svojih članova, radno vreme ovih entuzijasta je od osam časova izjutra pa često i do ponoći, te ih nazivaju „matematičkim dragstorom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari