Na javnom anketnom konkursu koji je organizovalo JKP Gradske pijace u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda, odabrana su najbolja idejna rešenja za Kalenićevu, Bajlonijevu i Palilulsku pijacu. Proglašenjem devetnaest najboljih radova počela je druga faza realizacije projekta pijaca-trgova koju će preuzeti Urbanistički zavod.


– Sledeći korak je izrada plana generalne regulacije za mrežu pijaca u okviru kojeg će ove lokacije biti sagledane na nivo detaljne regulacije, koji će narednih meseci obaviti Urbanistički zavod. Tim planom biće predviđena kombinacija najboljih elemenata nagrađenih rešenja za sve tri pijace – rekla je Marija Bošnjaković, šef službe za odnose sa javnošću u Gradskim pijacama.Ona je dodala da su tokom tromesečnog konkursa stigli sjajni radovi koji su pokazali koliko je važno pružiti šansu mladim i obrazovanim ljudima da aktivno učestvuju u stvarima od opšteg značaja.

Beograđani su prethodnih dana imali priliku da nagrađene radove pogledaju i o njima diskutuju u prostorijama Saveza inženjera i tehničara Srbije. Žiri je odabrao po šest radova za projekte Kalenićeve, Bajlonijeve i Palilulske, a za Kalenićevu pijacu nagrađen je i jedan rad van uslova konkursa. Osim priznanja za urbanističko-arhitektonska rešenja pobednici su dobili i novčane nagrade, u proseku od dve hiljade evra za prvu nagradu, oko hiljadu i dve stotine za drugu i hiljadu evra za treću nagradu.

Najbolji radovi

Nagrade od po 2.500 evra za najbolje idejno rešenje Kalenić pijace dobila su dva autorska tima: Đorđe Gec, Nevena Stojović, Ana Filipović i saradnik Jovana Cvetković. Drugi autorski tim su Vanja H.Panić i Aleksandar M.Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari