Ispred Osnovne škole za zaštitu vida „Dragan Kovačević“, u Cetinjskoj ulici, postavljane su staze za kretanje slepih i slabovidih, prve ovog tipa u gradu. To je donacija preduzeća Alpe saobraćaj, a ovu akciju pomogao je i Rotari klub iz Beograda i Sombora.

U okviru projekta „Naš put – naša staza“ biće obeležena putanja na trotoaru za kretanje slepih i slabovidih, zatim raskrsnice i autobuske stanice, a biće i ozvučene raskrsnice u okolini škole. Prvi put će u našem gradu biti obeležena stajališta na autobuskim stanicama i raskrsnicama za slepe i slabovide.

Svojom kontrasnom bojom, napravljene od specijalnog materjala, ove staze služe za kretanje i slepih i slabovidih. Kombinacijom pruga, slepi ljudi će tačno znati stoje li na stanici, raskrsnici ili nailaze na stepenište.

Na raskrsnici Cetinjske i Hilandarske ulice biće postavljen uređaj pomoću koga će slepi moći da kontrolišu zeleno svetlo. Zvučni uređaj će se prvi put primeniti na nekoj od beogradskih raskrsnica. Za početak biće obeležena stanica u Makedonskoj ulici, ispred Politike, raskrsnica sa Hilandarskom i staza koja će ići do ulaza u školu OŠ „Dragan Kovačević“ u Cetinjskoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari