Ne davimo Beograd: Promenama cena prevoza, u Beogradu će prevoz biti među najskupljim u Evropi 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Pokret Ne davimo Beograd ocenio je danas da će najavljenim promenama cena javnog prevoza u Beogradu, glavni grad Srbije biti jedan od najskupljih u Evropi, kada se cena mesečne karte uporedi sa prosečnim primanjima.

Šef odborničke grupe Ne davimo Beograd u Skupštini Beograda Dobrica Veselinović rekao je da su građani uskraćeni za kvalitetan javni prevoz.

„Sa 3,3 odsto mesečnih prihoda koje građani moraju izdvojiti za javni prevoz, Beograd je skuplji i od Berlina, Ciriha ili Praga gde je potrebno izdvojiti oko 1 odsto mesečnih prihoda. U Beču, Varšavi ili Briselu cena je ispod 2 odsto prosečne mesečne plate“, naveo je Veselinović u pisanoj izjavi.

On je podsetio da je Ne davimo Beograd izradio plan optimizacije javnog prevoza pod nazivom „30 minuta od kuće do posla“, koji podrazumeva smanjivanje cene mesečne karte i uvođenje „takse za urbanu mobilnost“ koja bi rasteretila građane nepotrebnih troškova.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić predstavio je danas novo rešenje sistema javnog prevoza koje bi trebalo da se primenjuje od maja, a o čemu će se odlučivati iduće nedelje na sednici Skupštine grada.

Kako je rekao, po novom sistemu u javnom prevozu biće dve zone umesto četiri, te da će dnevna karta koštati 200 dinara.

Biće ukinute karte od 89 dinara za vožnju od 90 minuta i trodnevne i petodneve karte, a biće uvedena sedmodnevna karta od 1.000 dinara, mesečna će koštati za prvu zonu 3.000 dinara, a za obe zone 3.500 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari