Udruženje krematista „Oganj” upozorilo je na potrebu da se osavremeni zastareli i nepraktični Zakon o sahranjivanju i grobljima, koji je donet još 1977. Nadležni još nisu odgovorili na inicijative ove neprofitne organizacije koja od 1904. propagira kremiranje kao ekološki prihvatljiviji vid pokopavanja preminulih. U „Ognju” ističu da ovu oblast treba urediti u skladu sa evropskom regulativom.


To znači – kaže Maja Nikolić,sekretarka „Ognja“ – da pepeo preminulog može da se raspe u skladu sa oporukom pokojnika, a ne samo u Vrtu sećanja na Novom groblju, kakva je sada praksa. Dalje, da osim u Vrtu sećanja, kolumbarijumu, rozarijumu ili u grobnici, urna s pepelom može da se čuva i u kući pokojnikove porodice. „Oganj” se zalaže i za kremiranje preminulih u sanducima od impregniranog kartona, kako bi se štitile šume, ali i za obavezno spaljivanje osoba umrlih od zaraznih bolesti.

Kako navode u „Ognju”, naučno je utvrđeno da virusi i bakterije žive još mesec dana na telu preminulog, streptokoke i stafilokoke – šest meseci, a klice antraksa i virus side opstaju više godina.

– Zemljište na kojem se obavljaju klasične sahrane ne može više da se koristi za poljoprivredu. Atmosferske i podzemne vode koje protiču kroz groblja prolaze kroz porozno tlo i mogu da dođu u dodir sa telima preminulih, a ekshumacija pokojnika zagađuje vazduh – navodi Dušica Vučković, predsednica „Ognja”.

Običaji i tradicija imaju važnu ulogu ne samo u načinu života već i načinu sahrane, pa primat u kremacijama i dalje drže zemlje Dalekog istoka. U Tajlandu ima čak 2.077 krematorijuma, u Nemačkoj 146, u Japanu 1.548, pri čemu je u Japanu rekordno veliki procenat kremiranih, čak 99,85 odsto. U Srbiji je evidentirano 18 odsto kremiranih u odnosu na broj preminulih, i svega dva krematorijuma, u Beogradu i Novom Sadu.

Začetnici kremiranja

Glavni zagovornici kremiranja u svetu i kod nas bili su lekari, a razlozi koje su navodili su pre svega higijenski. Preteča krematističkog pokreta u Srbiji bio je pesnik i lekar čika Jova Zmaj, a njegov sledbenik Jovan Jovanović Batut. Ministar narodnog zdravlja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca dr Čeda Mihajlović zaslužan je što je tadašnja država dozvolila alternativno sahranjivanje Zakonom o sanitetu. Za kremaciju su se još za života izjasnili Gete, Garibaldi, Napoleon, Frojd, Ajnštajn, Rentgen, Alfred Nobel, Tagore, a kod nas slikar Paja Jovanović, književnici Ivo Andrić, Branko Ćopić, Oskar Davičo, reditelj Bojan Stupica, glumci Petar Banićević, Čkalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari