Savska ulica dobiće u nedelju 25. aprila dve nove saobraćajne trake čime će biti završeno proširenje te saobraćajnice. Međutim, istog dana počeće povezivanje nove i stare podzemne infrastrukture što iziskuje zatvaranje starog dela ulice do 15. juna. Kako za Danas najavljuje Nenad Bajićiz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, još nije poznato koliko će starih traka biti zatvarano, o čemu će Sekretarijat za saobraćaj odlučiti narednih dana.

– Do nedelje ćemo završiti asfaltiranje nove dve trake ispod kojih je postavljena nova infrastruktura. Nju sada moramo da povežemo sa starim cevovodima za šta su ostavljeni prolazi ispod tramvajske baštice. Za sada je sigurno da će stari deo ulice morati da se zatvara, ali još nije odlučeno hoće li to biti sve tri trake ili samo dve. Kako ne bi nastale gužve veće od postojećih, jedna od mogućnosti je da se nove trake koriste za smer prema Gazeli, dok bi suprotan smer išao Sarajevskom ulicom. Nije isključena mogućnost ni da se dve nove trake koriste za oba smera – objašnjava Bajić.

Podsećamo, proširenje Savske ulice otpočelo je u avgustu prošle godine, odnosno samo godinu dana nakon rekonstrukcije te saobraćajnice. Kada bude u funkciji punim kapacitetom, nakon 15. juna, tri stare trake koristiće se za smer prema Nemanjinoj ulici, dok će dve nove koristiti vozila u pravcu Gazele. Kako se očekuje, to bi trebalo da smanji gužve u Karađorđevoj i okolnim ulicama. Sa druge strane, pojedini saobraćajni stručnjaci kažu da se proširenjem Savske ulice nije ništa dobilo budući da će tobogan koji vodi na Gazelu i dalje ostati „usko grlo“.

Radovi vredni 630 miliona dinara povereni su Preduzeću za puteve „Beograd“ i prvobitno je trebalo da traju 570 dana. Međutim, radovi su ubrzani kako bi nova saobraćajnica profunkcionisala pre početka Univerzijade. Tokom radova, osim dve nove trake izgrađene na račun zemljišta Železnica Srbije, Savska ulica dobila je i nov kolektor koji je zamenio prvobitni postavljen davne 1927. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari