Iz suficita gradskog budžeta iz 2007. godine, koji iznosi 5,024 milijarde dinara, Sekretarijatu za obrazovanje biće dodeljeno 625.400.000 dinara.

 Od toga 325.400.000 dinara biće namenjeno osnovnom obrazovanju, a odnosi se na dogradnju škole u Barajevu, izgradnju novog objekta u Kaluđerici, dogradnju osnovne škole u Rakovici za potrebe XV gimnazije i Mašinske škole u Rakovici, i fiskulturne sale. Srednjem obrazovanju pripašće 300 miliona dinara za investiciono održavanje, rekonstrukciju postojećih objekata i fiskulturnih sala. Gradski sekretar za obrazovanje Vladimir Todić, u razgovoru za naš list, kaže da je zadovoljan ovom činjenicom, navodeći pri tom da je ova godina bila godina velikih ulaganja u beogradske škole.

– Više od 2,5 milijardi dinara uloženo je u školsku infrastrukturu i opremu i mislim da svi treba da budemo zadovoljni količinom i stepenom ulaganja. Inače, negde oko osam odsto gradskog budžeta ide za obrazovanje, to jeste evropski nivo, ali od početka devedesetih pa sve do 2000. godine gotovo da se ništa, ili vrlo malo ulagalo. Trebalo bi zato kontinuirano ulagati pet do sedam godina, i svake godine 20 odsto više u odnosu na prethodnu, kako bi se izjednačili uslovi rada u gradskim i prigradskim školama, i da svih 280 beogradskih škola ima evropski standard, izjavio je Todić.

Pored novoizgrađenih škola u Surčinu i Stepojevcu, koje su većod 1. septembra počele sa radom, Todićkaže da će radovi na izgradnji nove škole u naselju Nova Galenika biti završeni pre roka i da bi većod početka drugog polugodišta ona bila otvorena. Tenderska procedura za početak izgradnje škole u Kaluđerici je pri kraju, a u toku ovog meseca trebalo bi da počnu pripremni radovi.

– Gradiće se škola po svim evropskim standardima, površine 5.500 metara kvadratnih sa fiskulturnom salom. Nadam se da ćemo izgradnjom nove škole zadovoljiti potrebe ovog naselja, u kojem za sada postoji samo jedna osnovna škola „Aleksa Šantić“, gde deca idu u tri smene. Rok za izgradnju škole je godinu i po dana, tako da bi od školske 2010. godine trebalo da bude otvorena za učenike – rekao je Todići dodao da će sekretarijat nastojati da poboljša uslove rada u postojećoj školi i njenim područnim objektima, a još do kraja godine biće izdvojeno 1,5 miliona dinara za zamenu fasadne stolarije.

Tenderska procedura pokrenuta je i za izgradnju nove škole u naselju Borča 3, a gradski sekretar za obrazovanje izrazio je nadu da će do kraja godine biti potpisan ugovor, kako bi gradnja većzapočela početkom 2009. godine. Kako smo saznali postoje planovi da se na Čukaričkoj padini i u Višnjičkoj banji takođe grade nove škole.

 

Grade se tri nove fiskulturne sale

U toku je izgradnja tri nove fiskulturne sale, i to u naselju Sremčica, u OŠ „Branko Radičević“ u Batajnici i u školi „Milica Milošević“ u Mladenovcu, u naselju Jagnjilo. – Uskoro bi trebalo da se gradi fiskulturna sala u Zemun polju, u školi „Ilija Birčanin“, dok se za još šest škola završava projektantska dokumentacija. Cilj je da svaka od 30 beogradskih škola, koja ima urbanističke uslove a nema fiskulturne sale tu istu i dobije do kraja 2012. godine čime bi se rešio gorući problem kako nedostatka školskog prostora tako i fiskulturnih sala, rekao je Todić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari