Zgradu Narodne biblioteke Srbije na kojoj su završene dve trećine planiranih radova, koji se finansiraju iz Nacionalnog investicionog plana, obišli su juče član Gradskog veća Miroslav Čučković i predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović. Kako je rečeno, kompletna rekonstrukcija zgrade trebalo bi da bude završena za oko šest meseci.


Prema rečima Miroslava Čučkovića, novcem NIP-a revitalizovaće se određen broj kulturnih ustanova. Ukupna sredstva za ovaj objekat iznosiće oko 220 miliona dinara. Grad će konkurisati kod Evropske investicione banke za kredit od oko pola milijardi dinara, kojim bi trebalo da se obnove Kinoteka, Muzej savremene umetnosti, kao i da se završi poslednja faza radova na biblioteci. Iz kredita EIB-a za opremanje enterijera biblioteke trebalo bi da bude izdvojeno 130 miliona dinara.

– Do sada je urađena potpuno nova infrastruktura, što podrazumeva novu kompjutersku mrežu, novu ventilaciju i klimatizaciju. Trenutno se radi na izradi specijalno dizajniranog nameštaja, a nabavili smo i osvetljenje. Kada sve bude završeno biblioteka će imati proširenje svojih kapaciteta za 30 odsto. Takođe, imaćemo i nove usluge i sadržaje, poput čitaonice za slepe i slabovide, kao i specijalnu čitaonicu za karte, mape i sličnu građu. Svaki naš korisnik imaće za svojim stolom priključak za internet – rekao je upravnik Narodne biblioteke Sreten Ugričić.

Ovom rekonstrukcijom biblioteka će postati komfornije i bezbednije mesto za učenje. Internet strane Narodne biblioteke svakodnevno poseti više od 10.000 korisnika, koji koriste resurse, baze podataka i digitalne kolekcije. Predsednik opštine Vračar istakao je da je Narodna biblioteka Srbije, bez sumnje, najvažnija institucija na ovoj opštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari