Uhapšeno šest osoba, pranjem novca i utajom poreza oštetili državni budžet za 27 miliona dinara 1foto EPA/ARMIN WEIGEL

Šest osoba uhapšeno je zbog sumnje da su pranjem novca i poreskom utajom oštetili državni budžet za 26,97 miliona dinara, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Uhapšeni su V.D, M.C, M.N, D.M iz Niša, A.F.  iz Zemuna i Ž.S.  iz okoline Prokuplja, zbog sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca, poreska utaja, poreska prevara u vezi sa porezom na dodatnu vrednost (PDV) i pranje novca u pomaganju, dok je protiv 62-godišnje žene iz Niša podneta krivična prijava zbog pranja novca.

Policija sumnja da su V.D. i M.C. kao bivša odgovorna lica firme „Katrin kompani“ od 2022. do 2023. godine sa računa tog preduzeća preneli 78,1 milion dinara na račune tri kompanija čija su odgovorna lica bili osumnjičeni M.N, D.M. i A.F.

Sumnja se da su se oni prethodno dogovorili da sačine fiktivne račune za nabavku opreme i usluge šivenja od tih privrednih društava, iako su znali da ona nemaju zaposlene radnike, magacinski prostor i opremu.

Osumnjičeni su novac dalje prenosili na novac kompanije osumnjičenog M.N, a on dalje na račun osumnjičenog Ž.S. na osnovu iznajmljene građevinske mehanizacije koju nije posedovao, nakon čega je on istog dana celokupan iznos prebacio na račune ostalih osumnjičenih na ime navodne pozajmice.

Petoro osumnjičenih su potom podizali deo novca u iznosu od devet miliona dinara, dok su V.D. i M.C. ostatak novca u iznosu od 69 miliona dinara uplaćivali na račune svojih privrednih društava „Katrin kompani“ i „KG – Katrin grupacija“, na ime pozajmice osnivača za likvidnost.

V.D. i M.C. su na taj način, kako se navodi u saopštenju, novac držali i koristili za svoje potrebe, čime su naneli štetu privrednom društvu „Katrin kompani“ i budžet Srbije u iznosu od 26.97 miliona dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari