Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti, Odsek unutrašnje arhitekture, u okviru pratećeg programa 31. salona arhitekture, predstavili su beogradskoj publici projekat uređenja Velikog ratnog ostrva „Buđenje Lida, buđenje svesti“.

Prema rečima autora koncepta radionica i izložbe, docenta Tanje Manojlović, 23 studenta na tri radionice, bavila su se uređenjem prostora Lida na Velikom ratnom ostrvu i postavkom novog koncepta primerenog ovom zaštićenom prirodnom dobru. Projekat je rađen u saradnji sa Udruženjem građana „Urbana ekologija“, a uz pomoćZavoda za zaštitu prirode Srbije.

Na zaštićenom dobru Velikog ratnog ostrva, koje se prostire na površini od oko 170 hektara, ustanovljene su tri zone različite namene i različitih sistema zaštite, zona zaštite prirode, zona rekreacije i zona turizma, odnosno plaža Lido, sa površinom od četiri hektara. Projektom je obuhvaćena treća i delimično druga zona zaštite.

– Cilj zadatka bio je da se postavi novi koncept oblikovanja prostora za sportsko-rekreativne i druge prateće sadržaje, sa posebnim akcentom na edukaciju stanovništva o specifičnim pejzažnim i ambijentalnim vrednostima prostora Ratnog ostrva, bogatstvu flore i faune i neophodnim merama zaštite. Istraživanje je obuhvatilo i upoznavanje sa svim prirodnim i stvorenim osobenostima ovog predela uključujući i geološke karakteristike, klimatske uslove, postojeće biotope – rekla je Manojlovićeva. Ona je dodala da je ispoštovana i ideja ekologa da se na svih 30 novih sadržaja koriste obnovljivi izvori energije, prihvatljivi za postojeće uslove. Projektom je predviđeno i stvaranje uslova za rad i smeštaj naučnika, ekologa i mladih istraživača.

– Idejna rešenja studenata ne odudaraju od prirodnog okruženja. Ideja je da se napravi 360 metara dug pontonski most u obliku vilinog konjica. On će voditi do informaciono-edukacionog centra u obliku gnezda, na kome će posetioci moći da dobiju sve informacije o prirodnom bogatstvu ostrva. Centar neće narušavati izgled ostrva, jer ima organsku formu i napravljen je od prirodnih materijala koji ne odudaraju od okoline. Ceo objekat bio bi izdignut zbog plavnosti područja i sastojao bi se od dve etaže, od kojih bi na prvoj bio izložbeni prostor, a na drugoj mali amfiteatar za 30 ljudi.

– Takođe, imao bi platforme od panjeva, zid za slobodno penjanje, kao i mrežu za penjanje i pokretne drvene prepreke. Pored toga, za one koji ne žele da se kupaju i sunčaju na pontonskim splavovima, tu bi bili barovi i spa centar. S obzirom na to da Ratno ostrvo ima dosta zaštićenih vrsta ptica, tako će i mobilijar, tuševi, lampe i klupe biti stilizovane u obliku životinja, pa će ostrvo noću osvetljavati sijalice u obliku kljuna, repa, nogu, ali i očiju insekata i ptica – istakla je Tanja Manojlović. Kada je rečo apartmanima-sojenicama, za koje su projekat uradili studenti četvrte godine i apsolventi, Odsek unutrašnja arhitektura, osnovna ideja jeste da se savremeni dizajn i funkcionalnost prilagode prirodi i čoveku. Kako je objasnila Manojlovićeva, predviđene su prvenstveno za mlade naučnike, istraživače i ekologe koji proučavaju ostrvo, koji su do sada uglavnom kampovali na njemu. Arhitektura objekata je čistih, jednostavnih formi, lagane konstrukcije, sa upotrebljenim prirodnim materijalima, sa staklenim površinama koje omogućavaju direktan kontakt sa okolinom. Dinamični sklopovi samostalnih jedinica-apartmana stvorili su prostore za zajednički rad i odmor grupa istraživača. On se odvija na prostranim terasama koje se mogu u zimskom periodu zatvarati, a da utisak o boravku na otvorenom nije narušen. Enterijeri su pročišćeni, svedenih formi, ali prozračni i topli u obradama, sa puno slobodnog prostora.

Svi apartmani-sojenice koriste solarnu energiju, kao i pojedini objekti na samom Lidu koji su drugačije namene, poput splavova i sportskih terena. Energija vetra se koristi uz pomoć vetrogeneratora koji su postavljeni na pontonskom mostu, u potpunom skladu sa dinamičnom, laganom konstrukcijom vilin konjica. Spa centar, objekat pokriven zemljom i travom, sasvim primereno koristi geotermalnu energiju. Svi stalni i privremeni objekti su napravljeni od prirodnih, ekoloških materijala. Projektovani su uz primenu standardnih elemenata, uključujući i pontone, splavove i sisteme za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari