U ovoj godini iz budžeta Grada za realizaciju programa „Popravimo zajedno“ biće izdvojeno više od 140 miliona dinara, od čega je 59,7 miliona dinara namenjeno za obnovu fasada.

– Ove godine treba da budu izvedeni radovi na obnovi fasada na 20 stambenih zgrada – kažu u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove. Prvo će biti privedeni kraju radovi na započetim fasadama, liftovima i krovovima, a tek onda će, ako preostane novca, biti raspisani novi konkursi za obnovu zgrada.

– U okviru akcije „Popravimo zajedno“ do sada je izvršena popravka 70 fasada na stambenim zgradama, za šta je utrošeno ukupno oko 166 miliona dinara – istakli su u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove. Za ove namene Grad je obezbedio sredstva u visini oko 116 miliona dinara, a skupštine zgrada oko 50 miliona dinara.

Program „Popravimo zajedno“ podrazumeva sufinansiranje održavanja zajedničkih delova stambenih zgrada, odnosno u okviru njega Grad plaća 70 odsto troškova obnove, dok preostalih 30 odsto plaćaju sami stanari. S obzirom na to da prema nekim procenama u prestonici više od 15.000 fasada čeka na renoviranje, pravo na pomoćovog programa stekli su samo prioritetni slučajevi.

Međutim, većina stambenih zgrada koje su se odazvale na konkurs bile su u prilično zapuštenom stanju, sa šupljim krovovima i dotrajalim liftovima koji su predstavljali pretnju po bezbednost samih stanara, tako da je svaka od ovih zgrada podjednako prioritetna za sređivanje. Ipak, zbog velikog broja pristiglih poziva nije moguće istovremeno raditi na svima.

Ovim programom obuhvaćeni su i objekti koji su zaštićeni kao spomenici kulture. Tako da od ukupnog broja obnovljenih zdanja, oko 30 odsto njih predstavljaju deo kulturne istorije prestonice.

Inače, cena troškova za obnovu fasade jedne zgrade varira od 1,5 do 30 miliona dinara i zavisi od velikog broja faktora, kao što je veličina zdanja, stepen oštećenosti i vrsta materijala koji se koristi pri obnovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari