Zimska služba JKP Beograd-puta spremno je dočekala predstojeću sezonu, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u ovom komunalnom preduzeću. Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Živorada Anđelkovića, Beograd će ove godine spremnije dočekati zimu, jer se dosta ulagalo u poboljšanje voznog parka zimske službe, obezbeđene su i dodatne količine industrijske soli, u kategoriju ulica prvog i drugog prioriteta uključeno je 63 nove ulice u centralnoj gradskoj zoni, koje se do sada nisu čistile, a Beograd-put će od ove godine čistiti i ulice na teritoriji prigradskih opština.


– Postojeću mehanizaciju smo izremontovali i za sada smo spremili 115 kamiona kipera i 25 manjih vozila za čišćenje sporednih ulica. Do Nove godine trebalo bi da dobijemo još 15 novih kipera, deset malih vozila i tri velike zglobne mašine za rad u zimskim uslovima, to će nam pomoći da budemo efikasniji. Spremili smo 6.500 tona industrijske soli za posipanje ulica, a u toku je nabavka još deset tona. Za potrebe građana obezbedili smo 1.000 tona soli, u pakovanju po pet kilograma za održavanje trotoara i prilaznih puteva svim stambenim i drugim objektima koji su u interesu za Beograđane. Od ove sezone ulice drugog prioriteta čistićemo 60 sati od prestanka padavina, a ne kao do sada na 48. Tu smo dobili na vremenu, ali smo uključili i nove ulice koje moramo za to vreme da očistimo, a to je 90 novih kilometara. To su saobraćajnice za koje smo primetili da je bilo problema – rekao je direktor sektora za transport i zimsku službu JKP Beograd-puta Željko Maravić.

On je naglasio da se dosta urađeno i na poboljšanju organizacije zimske službe, uvođenjem novih tehnologija kao što je praćenje i pozicioniranje vozila.

– Putem radio veze i linka u svakom trenutku tačno znamo gde se koje od 250 naših vozila nalazi, i to će nas manje koštati nego do sada. Na taj način dobijamo i podatke o brzini vozila i nivou goriva u rezervoaru. Trenutno radimo i projekat meteostanica, koje mogu da nam pomognu da kontrolišemo vremenske prilike na obodu grada Beograda, i da tačno znamo koliko vozila na kojoj kritičnoj lokaciji treba da pošaljemo, jer u Beogradu u istom trenutku ima lokacija gde je razlika u temperaturi i do pet stepeni – dodao je Maravić.

Industrijska so za građane

Pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković apelovao je na predsednike skupštine stanara da što pre iz svojih mesnih zajednica preuzmu po deset kilograma soli, koje je grad besplatno obezbedio za stanare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari