S obzirom na ekspanziju Interneta, diskova i mnogih drugih masovnih medija komunikacije, postavlja se pitanje koliko Beograđani imaju vremena za čitanje knjiga. Nekima je to samo deo trenda, odnosno, postoji sve veći broj kupoholičarki koje kupuju ljubavne romane da bi ispunile policu u svojoj sobi. Da li stanovnici prestonice pored velikog broja onih u teškoj materijalnoj situacije neguju naviku čitanja?


Prodavci knjiga na Slaviji iz različitih izdavačkih kuća provode veći deo dana ispred velikog broja književnih dela i prodaju ih našim sugrađanima. Zanimljivo je da oni to čine po različitim vremenskim nepogodama, i na temperaturi od 40 stepeni. Kako kaže jedna od njih, Dragana Grujić, prodavačica iz Mladinske knjige, ko voli knjigu, on će uvek naći sredstava da je kupi.

– Mnogi kupci se vraćaju na dela koja je trebalo da pročitaju ranije, u sklopu školske lektire, a takođe ima i dosta onih koji kupuju najtraženija izdanja. Ono što je lepo jeste i to da su knjige za decu među najprodavanijima, ali i beletristika je među popularnom robom. Imamo akcijske cene na knjige, tako da smo jeftiniji u odnosu na knjižare, pa nam je samim tim i promet zadovoljavajući – kaže za naš list Grujić.

Priče o čarobnjacima, vilama i raznim nepostojećim bićima uvek su zanimljive za beogradsku čitalačku publiku, tako da ih prodavci na Slaviji često prodaju. Postoji i mogućnost prodaje enciklopedija na najviše šest mesečnih rata, uz ličnu kartu. Interesantna je i velika potražnja mlađe čitalačke grupe za dela o savremenoj psihologiji, a kao nešto što odavno spada u deo kupovine mnogih ljubitelja knjige su vicevi, horoskop i razni kulinarski i životni saveti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari