Odbornici Skupštine grada usvojili su Plan generalne regulacije mreže stanica za snabdevanje gorivom, sa izveštajem o proceni njegovog uticaja na životnu sredinu. Planom je obuhvaćeno područje deset gradskih opština, kao i delovi opština Surčin i Grocka.


Povod za izradu plana bile su brojne inicijative vlasnika postojećih benzinskih pumpi da se neuslovni i dotrajali objekti i postrojenja u okviru stanica obnove, rekonstruišu ili u potpunosti zamene novim, kao i potreba da se utvrde uslovi i pravila za građenje novih stanica za snabdevanje tečnim gorivom. Pored ovoga, postoji veliki broj pumpi koje u asortiman uvode nova goriva, pa je i zbog toga bilo neophodno utvrditi pravila kako za postojeće, tako i za lokacije na kojima se planira postavljanje stanica.

Beograd je ovim planom podeljen na pet zona, pa se tako u krugu „dvojke“ mogu postavljati samo male gradske stanice, a u centralnoj zoni (centar grada, staro jezgro Zemuna, buduća centralna zona Novog Beograda i deo od autoputa do Pančevačkog mosta) svi tipovi stanica osim vangradske. Na području oko Save i Dunava mogu nalaziti samo stanice za snabdevanje gorivom u okviru marina, jahting servisa, zimovnika i luka.

Skupština grada je usvojila i planove detaljne regulacije Julinog brda na Čukarici, proširenja Novog bežanijskog groblja i prostora između ulica Bulevar despota Stefana (29. novembra), Mitropolita Petra, Dragoslava Srejovića (Partiznaski put) i Mije Kovačevića. Na današnjoj sednici usvojena je i odluka o izradi plana detaljne regulacije za blokove između ulica Cara Dušana, Filipa Višnjića, Ugrinovačke i Laze Jovanovića – Porcije.

 

Gde se mogu graditi pumpe

Benzinske pumpe neće moći da se grade u okviru kompleksa ili na parceli kulturno-istorijskog dobra, a ne smeju ni da ugroze javne saobraćajne i zelene površine, infrastrukturne sisteme i užu zonu sanitarne zaštite vodoizvorišta. One moraju da se postave tako da se obezbede neometano funkcionisanje vozila javnog gradskog prevoza, protočnost raskrsnica i javnog saobraćaja u njihovoj blizini, kao i odgovarajuća protivpožarna zaštita u blizini stajališta javnog gradskog saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari