Na čukaričkoj strani gradilišta mosta na Savi kompletiran je drugi betonski deo zadnjeg raspona mosta i juče je počelo njegovo pomeranje u pravcu pilona za 18 metara. Hidrauličnim cilindrima podiže se i gura do sada izgrađena konstrukcija teška 3.525 tona, dok će ukupna težina 376 metara dugačkog zadnjeg raspona biti oko 20.000 tona.


– Danas gotove elemente konstrukcije naguravamo prema pilonu koji će biti visok 200 metara. Sama širina i veličina mosta je impozantna. Jedan dužni metar mosta težak je oko 80 tona, a ovaj segment koji danas uguravamo teži više od 3,5 hiljade tona i to je naravno jedan od izazova koji treba savladati. Ovo je međunarodni projekat, radi ga međunarodni tim eksperata i ovo je trenutno jedan od većih mostova koji se grade. Sama veličina mosta je i izazov za sebe i priča za sebe – rekao je Mario Perisuti, predstavnik izvođača radova POR-a.

Zadnji raspon mosta proteže se od stuba broj 7 na desnoj obali Save do špica Ade Ciganlije i ima ukupno dvanaest segmenata. Prvi i najkraći segment od 5,75 metara pomeren je u decembru prošle godine, a u pripremi za naguravanje su još tri segmenta od po 18 metara. Zadnji raspon mosta gradiće se do jeseni, tako što će svake tri nedelje biti kompletiran po jedan betonski segment dužine 18 i širine 45 metara, i zatim će se preko privremenih stubova u čukaričkom rukavcu naguravati prema pilonu. Istovremeno, i pilon nastavlja da raste iz zemlje, oslanjajući se na dve nožice – istočnu i zapadnu, a u toku je izgradnja petog i šestog betonskog segmenta. Ukupno će ih biti 39 i dostići će visinu od 175 metara, dok će poslednjih 25 metara pilona biti izrađeno od nerđajućeg čelika. Na gradilište su sada izgrađena konstrukcija teška 3.525 tona.

Most na Adi Ciganliji povećaće kapacitet mreže, kako lokalnog tako i tranzitnog saobraćaja. Sa pilonom od 200 metra, i glavnim rasponom od 376 metara, postaće najvažnije obeležje grada i gradske saobraćajne mreže u budućnosti. Most će biti dugačak 969 metara, širok 45 metara i imaće šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze. Maksimalna propusna moć mosta biće oko 12.000 vozila na sat, a glavni projekat predviđa i provlačenje svih neophodnih vodova gradske komunalne i javne infrastrukture kroz konstrukciju mosta.

Predugovor o izgradnji novog mosta

U Saobraćajnom institutu CIP danas će biti potpisan predugovor o pružanju usluga za saobraćajanicu severna tangenta u Beogradu, od saobraćajnice T-6 do puta Beograd – Pančevo sa mostom Zemun – Borča između kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) iz Pekinga i Saobraćajnog instituta CIP d.o.o.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari