Sekretarijat za privredu pomoći će realizaciju programa „Zeleni osmeh“, koji se sprovodi na inicijativu Asocijacije za promovisanje inkluzije Srbije (API). Ovim projektom omogućiće se sadnja u još dva od četiri plastenika koji sada postoje na Makišu.

Postojeći plastenici se prostiru na površini od po oko 400 kvadratnih metara, a u njima se sadi 10.000 sadnica zelene salate. U prethodna tri meseca distribuirano je oko 2.000 glavica zelene salate.

Otvaranje ova dva plastenika obezbediće se i proširenje proizvodnje i broja angažovanih ljudi, a procena je da najmanje tri do četiri korisnika programa „Zeleni osmeh“ mogu da budu dugoročno angažovana da uz podršku obavljaju sve poslove na plastenicima. Ovima projektom će se urediti i bagrenik, koji bi se koristio u rekreativno-edukativne svrhe, kao i prostor koji bi obezbedio dolazak i boravak na salašu tokom čitave godine.

– Poljoprivredna proizvodnja na teritoriji Beograda je heterogena po vrstama, što je direktna posledica prosečne veličine zemljišnog poseda. To joj omogućava da u kratkom vremenskom periodu odgovori potrebama u pogledu količine i asortimana poljoprivrednih proizvoda. Potencijal poljoprivrede Beograda je i dobra saobraćajna infrastruktura, što omogućava snabdevanje poljoprivrednim proizvodima dvomilionskog grada, čime se ne može pohvaliti nijedna druga evropska metropola. Iako još u fazi razvoja, plastenička proizvodnja u Beogradu je u primetnom porastu, kao i tržišni zahtevi za svežim organskim povrćem i njegovom dostupnošću tokom cele godine – rekla je zamenica gradskog sekretara za privredu Stanija Višekruna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari