Mladi volonteri sa Palilule pobednici su državnog takmičenja ekipa Crvenog krsta Srbije u pružanju prve pomoći. Oni će predstavljati našu zemlju na evropskom prvenstvu u toj oblasti. Za temu ovogodišnjeg takmičenja izabrana je prva pomoć pri povredama na radu.


– Izabrali smo temu povreda na radu kako bismo podsetili javnost na značaj prve pomoći. Kada do povreda dođe, ljudi koji se nalaze pored povređenih u svakom trenutku mogu da imaju odlučujuću ulogu, da održe povređenog u životu do dolaska hitne pomoći, a takođe svojom intervencijom da smanje stepen invaliditeta ili nivo oštećenja koja nastaju kao posledica povreda. Kada je u pitanju zaštita na radu, u našoj organizaciji se za tu oblast godišnje obuči oko 5.000 zaposlenih – kazala je Vesna Milenović, generalna sekretarka CKS.

U Filmskom gradu u Košutnjaku, na 16 radnih i zabavnih poligona, ove godine se u pružanju prve pomoći oprobalo 15 ekipa omladine i isto toliko podmlatka iz 17 opština Srbije koje su se plasirale na Državno takmičenje nakon pobeda na opštinskim, gradskim, pokrajinskim i međuregionalnim takmičenjima. Prema Milenovićevoj, to su ekipe koje su pokazale najviši nivo znanja, a težnju da se mladima od najranijeg uzrasta usadi svest o značaju prve pomoći pokazale su dve ekipe „Petlića“, takmičara od pet do sedam godina, koje su nastupile revijalno.

Pokrovitelji Državnog takmičenja su Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, i Ministarstvo zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari