Iako JP Ada Ciganlija, u saradnji sa nadležnim sekretarijatima, službom zoohigijene i Udruženjem za zaštitu životinja Orka od oktobra prošle godine sprovodi akciju uklanjanja pasa lutalica, pokazalo se da to nije bilo dovoljno da zaštiti dvadesetjednogodišnju Beograđanku Sonju Pavun, koju je u subotu ujutru, dok je džogirala na Adi, napao čopor od osam pasa.

Veću tragediju sprečio je slučajni prolaznik koji je uspeo da rastera pse, nakon čega je preplašena devojka sa povredama noge, ruke i leđa prevezena najpre u Hitnu pomoć, gde joj je ukazana prva pomoć, a onda na Infektivnu kliniku.

Sonja Pavun je izjavila da ne sme ni da pomisli kakvo bi je zlo zadesilo da se, kao obično, na treningu obrela ranom zorom, kada pokraj Savskog jezera nema žive duše. Kaže da je zakasnila zbog kiše koja je prethodno padala.

– Ako u Upravi Ade Ciganlije, kao i svakog leta, očekuju posetu velikog broja izletnika i rekreativaca, trebalo je da povedu računa i o čoporima pasa lutalica koji slobodno tumaraju Adom Ciganlijom i ugrožavaju posetioce, izjavila je Sonjina majka, najavljujući da će podneti tužbu protiv gradskih vlasti za nesreću koja se dogodila njenom detetu.

Iz Veterinarske stanice Beograd, čije su ekipe zoohigijene odmah reagovale, kažu da su do sada uhvaćena dva psa iz ovog čopora, te da će nadzor biti pojačan kako se nešto slično ne bi ponovilo.

– Na Adi Ciganliji boravi nekoliko pasa za koje znamo da su vakcinisani, sterilisani i čipovani, što znači da su pod kontrolom. Međutim, pojavio se još jedan čopor sa savskog nasipa, i taj čopor napao je devojku. Pretpostavlja se da su psi agresivno reagovali jer su bili izgladneli. Već smo pojačali nadzor kako bezbednost posetilaca Ade, naročito najmlađih, ne bi bila ugrožena – objašnjava direktor Veterinarske stanice Beograd Milivoje Lazić. On dodaje da će ekipe zoohigijene dežurati 24 sata i da će se truditi da reaguju što je moguće brže.

Izvršni direktor JP Ada Ciganlija Milan Ilić kaže za Danas da je sve doskora na Adi kružilo oko 50 do 60 pasa lutalica. Međutim, do sada je većina uklonjena. Problem je što nemali broj nesavesnih sugrađana, nakon što im kućni ljubimci postanu dodatna briga i opterećenje, najčešće pse dovezu na Adu i misle da su tako rešili problem.

– Dodatni je problem što mnogi posetioci Ade hrane napuštene pse, ali povremeno, čime se povećava njihova agresivnosti. Još jedan problem stvaraju nam sugrađani koji, kada dođu ekipe zoohigijene da uklone pse, krenu da se prepiru sa njima, tvrdeći kako su to njihovi kućni ljubimci, i tada je psa nemoguće odneti – objašnjava Ilić i dodaje da javno preduzeće Ada Ciganlija u tom slučaju nema nikakvu nadležnost.

– Naša obaveza je da ukoliko primetimo prisustvo pasa lutalica, obavestimo nadležne službe, koje u najkraćem roku reaguju – dodaje Ilić.

Direktor Veterinarske stanice Beograd Milivoje Lazić kaže da bi Zakon o dobrobiti životinja, kada počne da se primenjuje, mnogo toga mogao da reši. Između ostalog sankcionisao bi neodgovorne vlasnike kućnih ljubimaca, sa novčanim kaznama u visini od 100.000 do milion dinara.

Od početka godine 24 ujeda

Doktorka Nada Macura iz Hitne medicinske pomoći kaže za Danas da su ujedi pasa sporadični, ali česti, i to su uglavnom psi lutalice. Od početka godine zaključno sa jučerašnjim danom služba Hitne pomoći registrovala je i ukazala pomoć u 136 slučajeva ujeda, od kojih su 24 bila od psa, tri od mačke, jedan od pacova, a ostali od insekata, krpelja i pčela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari