Izložbu najuspešnijih dečjih radova sa XIV konkursa za dečju karikaturu „Mali Pjer“ juče je u Centru za kulturu i sport „Šumice“ otvorio gradski sekretar za sport i omladinu Igor Miklja.

Organizovali su je „Prijatelji dece Beograda“ i Voždovca, pod pokroviteljstvom Skupštine grada. Konkurs za dečju karikaturu nastao je kao pravo i šansa dece da odraslima upute svoje poruke za detinjstvo po meri deteta i da izraze svoj stav o svetu i pojavama u svom okruženju.

Na konkursu je učestvovalo oko 8.500 dece iz 167 osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije. Njih sedamnaestoro je nagrađeno, od toga četrnaest osnovaca i tri srednjoškolca. Jedan od članova žirija, pisac i aforističar Vaska Jukić-Marjanović, pozdravila je mlade stvaraoce i između ostalog rekla da je „smeh glavno odbrambeno oružje pred kojim padaju svi silnici“. Takođe je navela da se ne možemo pohvaliti da imamo listove koji neguju dečju karikaturu ističući zbog toga značaj ovog konkursa, gde deca mogu da se likovno izraze i iznesu svoj stav prema svetu.

– Smeh je jedan od najboljih lekova na svetu. „Mali Pjer“ svake godine napreduje i pokazalo se da ima dosta talenata. Verujte u smeh, u svoju ruku i optimizam, rekao je karikaturista Dragutin Milanovićobraćajući se nagrađenima.

Valentina Šarčević, učenica IV1 osnovne škole „Jovan Miodragović“, dobitnica je prve nagrade za crtež.

– Kada su nam rekli da nešto nacrtamo, želela sam da to što pre uradim i skinem sa dnevnog reda. Sada mi je drago što sam to uradila, jer sam dobila nagradu. Kroz crtež, u obliku cara i carice, želela sam da pokažem kako neki ljudi mogu da budu smešni, i da ponekad ni sami ne znaju šta rade – priča za Danas Valentina.

Izložba „Mali Pjer“ biće otvorena do 15. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari