Iako je za dve godine broj pasa lutalica na gradskim ulicama smanjen za skoro tri hiljade, problem napuštenih životinja nije rešen. Naime, kako kažu u Skupštini grada na početku primene Strategije za rešavanje problema lutalica na ulicama je izbrojano 7.500 napuštenih pasa, dok je pri sledećem kontrolnom brojanju, obavljenom krajem 2008. godine, taj broj pao na 4.500 do 4.800 životinja. Međutim, veliki problem predstavlja dotok novih životinja na ulice zbog neodgovornih vlasnika kućnih ljubimaca.

Zato se Grad zalaže za povećanu kontrolu vlasničkih životinja, a u toku su i pregovori sa Kinološkim savezom o promeni načina izdavanja rodovnika, kako bi se kontrolisala legla svakog vlasnika koji svoje životinje koristi za priplod.

Takođe, Grad nastavlja saradnju sa Fakultetom veterinarske medicine i svim ostalim relevantnim institucijama u zemlji i inostranstvu, kako bi se zajedničkim angažmanom i savremenim pristupima rešavao problem komunalne zoohigijene u Beogradu. Prošlonedeljni stručni skup na ovu temu, održan na Fakultetu veterinarske medicine, na kojem su učestvovali eminentni stručnjaci, predstavnici grada i medijskih kuća, bio je prvi u nizu planiranih sastanaka.

Jedan od najvažnijih zaključaka ovog skupa jeste da je neophodno u što skorije vreme doneti podzakonske akte za početak primene Zakona o dobrobiti životinja, kao i da je neophodno konstantno kontrolisati brojačno stanje populacije pasa na teritoriji grada. Osim toga, neophodno je i izmeniti Odluku o držanju domaćih životinja na teritoriji grada i to pre svega u pravcu usklađivanja sa Zakonom o dobrobiti životinja, sa posebnim osvrtom na visinu kazni za neodgovorne vlasnike. Stručnjaci su se saglasili i da je važno angažovanje raspoloživih kapaciteta za informisanje i edukaciju građana, kao i monitoring i kontrola zelenih površina na prisustvo uzročnika parazitskih bolesti.

Katedre za hirurgiju i porodiljstvo Fakulteta veterinarske medicine spremne su da pomognu u ubrzanom sprovođenju sterilizacije, kastracije i lečenja napuštenih životinja. Fakultet raspolaže obučenim kadrovima i prostorom u okviru dela Klinike za hirurgiju, u čijem je renoviranju grad učestvovao sa znatnim finansijskim sredstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari