Dom omladine, rekonstruisan sredstvima koje je obezbedila američka ambasada, biće otvoren do kraja meseca, najavljuje za Danas sekretar te ustanove Aleksandar Đukić. Prema njegovim rečima, građevinski radovi većsu završeni pa se samo čeka da nadležne inspekcije izađu na teren i izvrše „prijem“ objekta. Tako će Beograd ponovo dobiti ustanovu kulture u kojoj će moći da se održavaju brojni događaji, nakon teškog vremena kada je Dom omladine izgubio prvobitnu namenu.

– Radovi u Domu omladine su završeni, a nova oprema za koju je Ambasada naknadno obezbedila 200 hiljada evra je postavljena. Tako će popularna sala „Pogon“ na spratu po prvi put dobiti klimatizaciju, ali i novu svetlosnu i zvučnu opremu. Salu će biti moguće podeliti zavesom na dva jednaka dela kad se organizuju događaji koji ne zahtevaju pun kapacitet od 600 mesta za stajanje. Istovremeno, sredstvima od prvobitno isplaniranih milion dolara sanirana je i fasada gornjeg dela zgrade koji gleda na Dečansku ulicu – kazao je Đukić.

Kako sekretar Doma omladine najavljuje, u ovoj godini počeće sanacija ostatka zgrade. Investitor ovih radova biće Grad, za šta je u 2009. planirano oko 170 miliona dinara. Obnovljena će biti velika sala u prizemlju, mala sala džez kluba i holovi, a posao će se odvijati u tri faze, odnosno kako se budu obezbeđivala sredstva. Naš sagovornik podseća da su za vreme dosadašnje rekonstrukcije događaji u Domu omladine nesmetano održavani u staroj sali, a za vreme njene rekonstrukcije na raspolaganju će biti obnovljena sala na spratu.

Podsećamo, rekonstrukcija Doma omladine počela je u januaru 2008. godine sredstvima od milion dolara koje je obezbedila Ambasada SAD, a nakon izjašnjavanja Beograđana kroz anketu da žele da se tim sredstvima rekonstruiše ta ustanova a ne da se pomogne Hitna pomoć.

Međutim, trebalo je da radovi traju 150 dana, dakle do leta 2008. godine, ali su kasnili u početku zbog spora sa bilijar klubom i kafićem u prizemlju Doma omladine. Naime, vlasnici tih objekata žalili su se Trgovinskom sudu zbog nemogućnosti rade. Kako Đukićpodseća, sud je u više navrata donosio apsurdne privremene mere da se bilijar klubu i kafiću omogući rad iako je u tom trenutku Dom omladine bio gradilište. U međuvremenu, bilijar klub se iselio a sud doneo prvostepenu presudu u korist Doma omladine. Trenutno je u toku žalbeni postupak, a drugostepena i konačna presuda očekuje se do kraja meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari