Kako bi bezbednost svih učesnika Univerzijade bila na na najvišem mogućem nivou u Univerzitetskom selu biće postavljeno 150 kamera, koje će nakon takmičenja biti postavljene po celom gradu. Video nadzorom biće pokrivena svaka zgrada, hodnik, lokali, garaže, odnosno svaki ćošak Sela, poručuju organizatori takmičenja.


Osim u Univerzitetskom selu, 60 kamera će biti postavljeno i na svim glavnim raskrsnicama u gradu. Kamere će raditi 24 sata i moći će da se okreću 360 stepeni, a snimci će se arhivirati u policijskoj upravi. Uz kamere biće instaliran i najnoviji softver koji prepoznaje automobilske tablice. Softer omogućava skeniranje deset vozila koje se nalaze u okruženju i istovremeno pruža informaciju da li se registracije ponavljaju kao i da li je vozilo nekog zvaničnika pod pratnjom. Novi softver će imati i sistem za praćenje vozila hitnih službi, geografski informacioni sistem mapa za lociranje i sistem za automatsko upravljanje u incidentnim situacijama. U Operativnom centru koji će biti smešten u samom Selu, biće postavljen „video zid“ na kom će operativci MUP moći da kontrolišu sve što se dešava, ali i u okolini „Ekspo centra“ gde će se sportisti hraniti. Svi signali ovih kamera će osim Operativnom centru, biti prosleđeni i u Glavni komandno – operativni centar u Bulevaru despota Stefana. „Osim toga, softver će prepoznavati lica građana, za šta će biti formirana posebna baza podataka, pa ćemo lako uočiti sve sumnjive osobe. Sve jedinice i operativci MUP biće uključeni u ovaj projekat, od Protivterorističke jedinice, Specijalnih jedinica, Žandarmerije, do saobraćajne policije“ – rekao je Dragan Marković, državni sekretar MUP Srbije i član Izvršnog komiteta Univerzijade, prilikom obilaska Univerzitetskog sela.

 

Prostorija za izgubljene dokumente

U sklopu Univerzitetskog sela biće još jedna prostorija za pripadnike MUP, koja će raditi 24 sata i koja će služiti gostima ukoliko imaju neki problem ili izgube dokumenta. „Ukoliko izgube dokumenta, akreditacije tu će moći da dobiju potrebna uverenja i dozvole da se vrate kući. Takođe, tu će biti operativci kojima će gosti moći da prijave neki problem ili informacije o nekom incidentu“, rekao je Zoran Alimpić, pomoćnik načelnika uprave policije MUP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari