Rehabilitacija dela i lika vojskovođe 1

U Ustanovi kulture opštine Stari grad “Parobrod” otvorena je izložba „Vojvoda Petar Bojović – Život i pobede“. Izložena je najbolja muzejska kolekcija o životu i delu vojvode Petra Bojovića, a njen autor je istoričar Radivoje Bojović. Izložbu je otvorio član veća opštine Stari grad Petar Bojović.

Petar Bojović naglasio je da je 1. novembar odabran jer je na taj dan Prva armija srpske vojske kojom je komandovao vojvoda Petar Bojović ušla u oslobođeni grad, i je da opština podržava svaki vid kulturnih i tradicionalnih obležja.

“Mi smo dužni da vodimo računa o ovakvim stvarima, od naših predhodnika smo zaduženi zbog svih patnji i svega što su učinili za nas, jer zbog njih mi danas možemo da govorimo o jednom slobodnom društvu i državi, tradiciji i kulturi, zato smo obavezni da vodimo računa o ovim događajima “.

On se posebno zahvaljuje autoru izložbe Radivoju Bojoviću i Ivanu Stratimiroviću, iz udruženja građana “Kultura ćirilice”, koji su izložbu izneli, a oni kao opština podržali i obećao da će i u buduće Opština Stari grad podržavati ovakve izložbe naše istorije, kulture i tradicije.

Autor postavke istoričar Radivoje Bojović je, uz kratku istoriju vojvode Petra Bojovića rekao da „uz želju da obeležimo 99. godišnjicu oslobođenja Beograda želim da podsetim da vojvoda Bojović spada u one srpske vojskovođe koje još uvek nemaju svoj spomen dom”.

Vojvoda Petar Bojović rođen je u Miševićima kod Nove Varoši 1858. godine. Učestvovao je oba srpsko-turska rata, u Srpsko-bugarskom ratu, oba balkanska i Prvom svetskom ratu. Kao komandant Prve armije umarširao je u oslobođeni Beograd 1. novembra 1918. godine. Uniformu je nosio čitavih 46 godina, bio na visokim položajima u srpskoj vojsci i jedini je đeneral ranjen na prvoj liniji fronta. Prevodio je dela o vojnoj doktrini i ustrojstvu vojske. Umro je potpuno zaboravljen 19. januara 1945. godine, nedugo nakon oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

O vojvodi Petru Bojoviću se iz ideloško-političkih razloga dugo ćutalo. Nije se znalo čak ni gde je sahranjen. Na njegovom prosečnom spomeniku bili su uklesani samo ime, prezime i vojni čin, koji su se iz daljine teško mogli uočiti, pa je 1989. godine „Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine“ postavilo spomen bistu. Poslednjih godina je počela određena rehabilitacija njegovog dela i ličnosti, zasluga i časti.

Svi zainteresovani građani imaće prilike da do 13. novembra posete ižložbu.

Prezime Bojović nose i član veća opštine Stari grad kao i sam autor, koji ističe da vojvoda nije imao direktnih potomaka, član veća kaže da nije u srodstvu sa njim iako nosi njegovo ime, a Radivoje Bojović da je u pitanju daleko koleno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari